Aprovades les Medalles al Mèrit de l’Ajuntament de Sant Josep

El Ple de Sant Josep ha aprovat avui la concessió de les Medalles al Mèrit de l’Ajuntament al Grup de Teatre des Cubells, a l’Associació de Vesins des Cubells, a Ferran Coll i Moll i a Juan Torres Costa, Joan Jordi per la seua contribució ciutadana i social al municipi.

El Grup de Teatre des Cubells celebra enguany el seu 30 aniversari, una llarga trajectòria en el transcurs de la qual han preparat 41 obres i han fet 574 representacions escèniques. Aquest grup ha estat a més un important element integrador de vesins i vesines de tot el municipi. Són moltes les persones que en algun moment de la seua vida han format part d’aquesta agrupació, que sempre fa les representacions en llengua catalana.

 La seua primera obra va ser El talequet de ses dobletes d’or, representada per un grup de vesins i vesines d’es Cubells per Santa Teresa.  Com a curiositat, destacar que aquest grup no té director ni directora, únicament tres de les seues obres han comptat amb aquesta figura, amb la participació de Merche Chapí, Àngels Martínez Corderas i Neus Torres.

 El Grup de Teatre d’es Cubells adapta al llenguatge teatral rondalles i altres textos ja creats. També explica històries pròpies, sempre amb un toc d’humor i partint del context del món rural eivissenc d’abans del boom turístic. Poques persones han sabut representar tan bé- i fer-ho amb tanta gràcia- la idiosincrasia pròpia d’aquella Eivissa que avui veiem molt llunyana.  Però les representacions d’aquest grup de teatre no només són atractives per a les persones majors, que han viscut l’Eivissa d’abans, sinó també recorden a les noves generacions l’origen d’aquesta societat en la qual vivim, sovint caracteritzada per un fort desarrelament i el desconeixement del nostre origen i essència.  Aquest potent còctel de factors ha fet que les representacions del Grup de Teatre d’es Cubells tinguin sempre un gran èxit de públic. Aquest mateix any, l’agrupació també ha rebut la Menció d’Honor Sant Jordi de l’Institu d’Estudis Eivissencs.

Associó de Vesins de Cala de Bou i Port des Torrent

 L’Associació de vesins de Cala de Bou i Port des Torrent, creada l’any 1984, agrupa actualment 300 socis i sòcies i és una de les associacions més actives de l’illa, representant als 8.000 habitants d’aquesta zona del municipi. L’Ajuntament vol retre homenatge a la dedicació de les persones que la integren i l’han integrat en aquests més de 30 anys de vida. L’entitat va néixer amb un clar esperit reivindicatiu, en una època en què la zona de Cala de Bou patia una greu manca de infraestructures i recursos.  Els seus fundadors van iniciar campanyes per dotar el barri de tot allò necessari per millorar el benestar dels seus vesins i vesines. Fruït d’aquesta feina, van aconseguir, entre d’altres, importants fites, com solucionar els problemes de pressió de l’aigua, aconseguir una Unitat Bàsica de Salut, una biblioteca i espais destintats a l’esport.

 A més d’aquesta funció reivindicativa, els membres d’aquesta associació són molt actius, organitzant diverses actes de caire cultural i festiu al llarg de l’any i col.laborant de forma altruista amb les activitats que organitza l’Ajuntament.

 Doctor Ferran Moll i Coll

Metge i cirurgià nascut a Menorca i actualment resident a Sant Jordi, és una de les persones que més ha treballat per la sanitat pública a Eivissa. Va ser director-gerent de l’hospital de Can Misses de l’any 1986 al 1990, una època en què l’hospital va triplicar el pressupost i duplicar el nombre de professionals.  Es va millorar l’atenció sanitària, amb la creació del Servei d’Atenció al Pacient, la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Aguda i un servei de TAC.

 El 1990 passà a ser director territorial de l’Insalud a Balears.  Sota el seu mandat es posaren en marxa 7 nous centres de salut i s’iniciaren les obres de quatre més, un d’ells el de Sant Antoni de Portmany.  L’any 1993 deixà la direcció de l’Insalud i tornà a Eivissa com a cap de cirurgia. La seua bona labor fou reconeguda l’any 2004, al incloure’s per primera vegada el Servei de Cirurgia de Can Misses entre els 20 millors d’Espanya i rebre el premi Top 20 IASIST.  A més, durant la seua època com a màxim responsable del servei va promoure la creació d’un lloc de cirurgià d’angiologia i cirurgia vascular.

Joan Torres Costa, Joan Jordi

 La seva trajectòria vital és un exemple de superació personal i d’implicació en la comunitat en què ha viscut. Fill d’una família amb pocs recursos econòmics, era el 4art de 10 germans. En la seua infància va ser pastor i, als 18 anys, va iniciar la carrera militar. Va ser instructor d’automobilisme i va aprofitar aquesta habilitat per ajudar els vesins que no sabien llegir ni escriure a aprendre els fonaments per obtenir el carnet de conduir.   Sempre ha estat una persona implicada en el teixit social de la seva comunitat, encapçalant reivindicacions veïnals, fent d’obrer a la parròquia de Sant Jordi o formant part de les actives associacions de majors de Sant Jordi i Sant Francesc.

Als anys 80, va existir una iniciativa privada per construir un port comercial a sa Caleta. Fins i tot el governador civil de l’època va arribar a anunciar l’aprovació d’aquest projecte. Juan Torres va ser una de les persones que va liderar l’oposició ciutadana en contra d’aquest port comercial, posant en marxa recollides de firmes i mobilitzant la població. Finalment, degut a la forta oposició popular, el port esportiu va acabar descartant-se i sa Caleta va entrar a formar part de l’àrea d’influència del Parc Natural de ses Salines.

Una altra faceta de Juan Torres Costa ha estat la de ser un gran observador de l’entorn més pròxim i així ho ha reflectit en els nombrosos escrits que ha publicat: 28 col·laboracions (en vers i prosa) fetes íntegrament en llengua catalana (des de l’any 1997 fins al 2017)  a l’almanac El Pitiús i una relació d’uns 24 articles publicats majoritàriament també en català, entre el 1995 i el 2016, a la revista Es Major i sa Majora. Aquests escrits, de caire costumista, són un recull de dedicatòries a amics i familiars, anecdotari personal, succeïts que havia sentit i descripció de racons coneguts. En definitiva, una crònica local que toca tant el temps actual com el passat més pròxim rememorat per l’autor.  Actualment, amb 93 anys, està redactant l’Historial del club de la 3a edat de Sant Jordi i Sant Francesc.