Noticias

Discurs de l’Alcalde de Sant Josep a l’Acte de Lliurament de les Medalles al Mèrit

11 octubre, 2017

foto medalles

Bona nit a totes i  a tots. Autoritats.

Moltes gràcies a tothom qui  aquesta nit ens acompanya per celebrar un acte emotiu, familiar, ciutadà…

A l’hora de preparar aquest discurs,  volent dir alguna cosa significativa, un  intenta trobar un  fil  conductor que abraci  d’una banda les persones i entitats  a qui  avui  rendim homenatge i  a l’hora el  món local que ens envolta.

En Ferran Moll, en Joan Jordi, el Grup de Teatre des Cubells i l’Associació de Vesins de Cala de Bou i Port des Torrent, representen un grup heterogeni de persones i entitats de diferents parts del municipi de Sant Josep.

Heterogeni per la diversitat de professions i d’activitats a les quals han dedicat la seva vida, perquè vénen de distintes parts del municipi, per la seva procedència familiar… però a tots ells els podem  encabir en una frase que els abraçaria a tots:  Dedicació a la ciutadania. Dedicació a la gent del seu  entorn.

Faré uns plantejaments senzills, en aquest moment, intentant emmarcar l’acte d’avui,  m’he preguntat:

Què fa que les comunitats vagin bé? Quina importància tenen les persones que componen un determinat poble o lloc o barri pel seu funcionament? La participació de la ciutadania a través d’associacions en la vida social, és important? Fins on s’ha de participar? Quant s’ha de participar? Quan tenim problemes a un lloc o abans, per tal d’evitar-los?  Com es pot participar? Hi participa tothom? Sa gent, som massa còmodes per participar? Tenim prou plataformes de participació? De qui depèn que n’hi hagi més o menys, d’associacions? Tenim una societat participativa? Què té a veure amb la qualitat de vida de les persones amb  el grau d’implicació de la gent dins la societat? I el sistema econòmic, millora en un lloc on la gent està organitzada?Segur que totes aquestes reflexions donarien per un bon debat, però també és segur que els nostres il·lustres candidats d’avui ens en donarien una bona lliçó.

El  Dr. Ferran  Moll i Coll, en Joan Torres Costa, Joan Jordi, El  Grup  de Teatre  des Cubells i  l’Associació  de Vesins de Cala de Bou  i  Port des Torrent, han ajudat la societat on viuen, habiten i actuen. Han ajudat la seva comunitat, i és per això que l’Ajuntament ha cregut convenient fer-los-hi aquest sentit reconeixement i homenatge. Perquè, amb la seva feina, la seva presència i  la seva acció han enriquit el seu entorn.
El món seria  una mica pitjor sense ells.

En Ferran Moll, ha estat metge, cirurgià, però també activista social, un home preocupat per la gent, ha treballat de metge però també s’ha implicat en la gestió de la sanitat pitiüsa.

Originari de Menorca, va trobar en la nostra illa el lloc on va decidir viure i naltros li agraïm molt. Ha estat, és i serà un magnífic vesí de Sant Jordi, conversador, amic dels seus amics, lleial, compromès i molt bona persona.

Vaig tenir l’honor de conèixer-lo fa ja molt temps, i hem compartit moltes coses que jo sempre recordaré. Com Alcalde, vull agrair-li que sempre que faci costat a aquells que ho  necessiten. Molta gent t’aprecia. Gràcies Ferran.

A en Joan Jordi, el vaig conèixer quan vaig fer sa mili, som de l’edat des seu fill. En el  seu  cas n’hi  ha prou amb sentir els mèrits que ha reunit per saber quina classe de persona és. Sempre ha pensat en els altres, ha treballat professionalment sense oblidar mai la nostra illa i el seu municipi de Sant Josep, estàs on estàs, a qualsevol punt de la geografia del nostre país.

 A Eivissa, ha compaginat la seva feina amb la societat, que el necessitava, ja fos per ensenyar lletra (que es deia abans) o per ajudar a una comunitat. En Joan ha fugit sempre d’aquell individualisme que s’estilava a la nostra terra fa uns anys. Ell ja pensava, i continua pensant, que les solucions han de ser col·lectives i no individuals i que si millorem la nostra societat, tothom millora com a persona. Catòlic convençut, creient, col·laborador de les causes més senzilles,  com ajudar a Cas Serres un dissabte a la tarda de qualsevol mes de qualsevol any junt amb altra gent senzilla, és la darrera feina que em consta ha tingut… i potser encara la fa. Moltes gràcies Joan Jordi.

El Grup de Teatre des Cubells, ha estat, és i serà un referent  de les nostres festes populars. Estic molt content d’estar aquí avui i poder-li retre aquest petit homenatge i reconeixement, perquè, a més dels mèrits que té i que ja hem llegit, he de dir que jo hi he passat molts bons moments de la meva vida, en aquest  grup.

El Grup de Teatre des Cubells, no ha estat mai una companyia professional, no ha fet falta mai cap estructura organitzativa, ni cap director d’escena ni res d’això i sempre ha funcionat a meravella. Han estat allà on ha fet falta, han omplert un buit en la creació artística i ho han fet amb gràcia, enginy, feina i dedicació.

Ens ha fet sentir orgullosos de ser des Cubells o de Sant Josep, a la gent que els considerem com a nostres. Ens agrada molt el que feis! Creació i art senzill, tendre, animós, graciós, explotant tòpics d’una societat que desapareix però que ens agrada veure reflectida, encara que sigui en una paròdia del que havia set i ja no és la nostra illa.

Estic segur que el grup de Teatre des Cubells no desapareixerà mai, que perdurarà en el temps. Vull agrair-vos a tots i  a totes els que heu fet possible aquest grup sigui  el  que és, la vostra feina i dedicació a aquesta important tasca de fer riure i passar-ho bé en un món complicat i efímer com el d’avui dia. Moltes gràcies Grup de Teatre des Cubells.

L’Associació de Vesins de Cala de Bou i Port des Torrent és una entitat de les que fan falta al municipi. Són necessaris. Té trenta anys d’història i això diu molt de la seva implicació social. Ha vist la transformació d’una zona del nostre municipi, un barri de la costa de Sant Agustí, un tram de la badia de Portmany on, quan varen començar a fer-hi coses, no hi havia electricitat, ni carrers, ni voravies, ni res. “Mucho polvo! em deia un vesí un dia…

Van venir per fer feina, per integrar la gent al voltant d’una idea social, per formar  un grup que  ajudés a estructurar una població  provinent de la migració peninsular  i   que, a poc a poc, va anar integrant-se a la nostra societat illenca. Avui en dia, a Cala de Bou i Port des Torrent hi  ha serveis d’atenció sanitària, centres de majors, centres socials, oficines municipals…

Però  encara queda feina per fer. Falta el centre cultural, que es construirà a Es Caló de s’Oli,  i el desitjat passeig, que seguiu reclamant i que s’acabarà fent per recuperar un litoral que és el millor d’Eivissa. Valtros custodiau la millor posta de sol que és possible contemplar!

Associació de Vesins de Cala de Bou  i  Port des Torrent, seguiu fent feina, celebrant les festes del barri, la Missa Rociera, seguiu ajudant a fer un municipi millor. Ens feis molta falta. Estam contents de la vostra feina i necessitam les vostres reivindicacions constants.

Per acabar, tan sols vull  desitjar-vos a tots els guardonats molta sort en la vida, que tingueu salut i  força i que continueu ajudant la comunitat, a fer-la una mica millor cada dia.

L’Ajuntament necessita  gent com els homenatjats d’aquesta nit!  Naltros seguirem  fent feina, però amb gent com valtros la farem més ben feta.

Bona nit i  gràcies a tothom.