Notícies

El servei de salvament i socorrisme a les platges del municipi de Sant Josep realitza un simulacre de rescat en una zona rocallosa de sa Sal Rossa per tal de posar a prova la preparació del seu planter

20 octubre, 2020

El servei de salvament i socorrisme a les platges de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha realitzat fa uns dies un simulacre de rescat d’un banyista accidentat a una zona rocallosa de la costa, a les immediacions de sa Sal Rossa, per tal de posar a prova la preparació del seu planter. L’Ajuntament avalua d’aquesta manera els temps de resposta dels diferents elements del servei en el cas d’una intervenció complicada. «És un exercici que ens permet comprovar la rapidesa en que actuarien tots els elements de la cadena que s’ha d’activar en cas d’emergència, des de la comunicació i coordinació entre els professionals desplegats a les platges als seus coordinadors a la reacció de les embarcacions, que tenen una dotació permanent assignada, des de la seva activació», com ha explicat el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch.

Durant tot l’estiu, s’han anat fent al llarg de la campanya de bany. A més de mesurar els temps de reacció i la formació dels socorristes, aquests exercicis també els ajuden a estar preparats per a intervenir en qualsevol incident i a actuar d’una manera més ràpida.

El passat divendres per part de l’Ajuntament tal i com s’estableix al contracte signat amb l’empresa i ve marcat per la DG d’Emergències, es va programar un simulacre per tal d’avaluar aquesta preparació i resposta del servei de salvament i socorrisme.

El simulacre va iniciar-se a la zona de Sa Sal Rossa a les 13.30h, moment en el que un usuari de la zona de roques va llançar-se a la mar, colpejant-se el cap amb les roques. En aquell moment els acompanyants de la víctima alerten a l’112 que activa al supervisor de Platja d’en Bossa per la seva valoració. Aquest alerta de manera immediata al socorrista de la platja més propera a aquest punt i a l’embarcació de salvament més propera, en aquest cas la que es troba a Salines.

El socorrista es desplaça ràpidament a la zona de roques, llançant-se a l’aigua per valorar a la víctima que es troba conscient però no pot moure les cames i procedeix a estabilitzar-la i impedir qualsevol moviment brusc que pugui agreujar alguna possible lesió medul·lar, fins l’arribada de l’embarcació de salvament.

L’embarcació ve reforçada amb dos socorristes que es llancen a l’aigua, amb el taulell espinal i el collarí per tal d’immobilitzar a la víctima directament a l’aigua abans de pujar-la a l’embarcació de rescat. Una vegada immobilitzada la víctima es traslladada a l’embarcació que la desplaça fins al mòdul de primers auxilis existent a la platja d’en Bossa per ser tractada i valorada pels serveis sanitaris.

El servei de socorrisme seguirà actiu a les platges del municipi fins al 31 d’octubre. Val a dir que aquesta campanya, amb l’entrada en servei del nou contracte públic que presta l’empresa Marsave, s’ha reforçat la dotació de mitjans dels socorristes i la dotació de socorristes a les platges, garantint una cobertura de tot el litoral del municipi.

Tot i que aquest primer any dels tres de durada del contracte no ha set necessari mobilitzar tots els recursos previstos en una temporada alta normal -per la pandèmia- el servei de salvament i socorrisme també ha assumit la feina de vigilar el litoral per tal de prevenir els fondejos sobre posidònia.