Notícies

El XIII Congrés de Cetacis reuneix a l’Auditori Caló de s’Oli als principals experts de tot l’Estat i ofereix diverses activitats obertes a la ciutadania a partir de dijous

26 octubre, 2022

Els propers 27-29 d’octubre es celebrarà el XIII Congrés de la Societat Espanyola de Cetacis a l’Auditori Caló de s’Oli. Durant tres dies es trobaran en aquest espai totes les entitats dedicades a l’estudi dels mamífers marins i tortugues de l’Estat espanyol, amb la presència dels principals investigadors en aquesta àrea. A la trobada s’aportaran les darreres dades sobre l’estat de les poblacions de dofins i balenes, es debatrà sobre les amenaces de conservació a que s’enfronten i sobretot, es crearan sinergies entre grups. El congrés s’adreça a compartir el coneixement científic entre els investigadors per enfortir la recerca marina i treballar per a la conservació d’aquest grup animal i fer-lo arribar a tota la societat, a la que es vol conscienciar sobre els perills que amenacen els ecosistemes marins, segons han explicat des de l’associació Tursiops, que organitza la trobada junt amb l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia. Aquest congrés compta també amb el suport de diverses institucions i empreses: Fundació Marilles, Ajuntament de Santa Eulària, Marina Ibiza, Trasmapi i Caixa Colonya Pollença. A més, tot el servei de càtering serà servit per part d’Aspanadif. L’acte inaugural del congrés es farà el divendres, 28 d’octubre, a les 9.30 hores amb la participació d’autoritats i representats de les entitats col·laboradores. Les ponències científiques es duran a terme el mateix divendres i dissabte durant tot el dia.

Dins de la missió de fer arribar a la societat el coneixement que tenim del medi marí i els seus habitants, a més de les activitat pròpies d’un congrés científic restringit a les persones inscrites, amb l’ànim d’apropar la ciència a la ciutadania i fomentar la preservació del medi marí, es proposen diverses activitats obertes a tothom i d’accés lliure.

Amb la idea de treballar les joves vocacions científiques i fomentar el respecte i preservació de la natura, tot el matí de dijous, 27 d’octubre, passaran per l’Auditori Caló de s’Oli estudiants de Secundària i Batxillerat dels instituts de l’Illa. A l’alumnat se’l parlarà sobre les espècies de cetacis de les Balears i descobriran mostrarà com es treballa amb l’instrumental de recerca marina.

El mateix dijous 27 d’octubre a la tarda, a partir de les 17.00 i fins a les 19.30 hores, l’Auditori acollirà un seminari de tortugues marines. De la mà dels grans experts de la Fundació l’Oceanogràfic de València, el COFIB i la Fundació Palma Aquarium, es parlarà sobre el procés de colonització del Mediterrani per part de la tortuga babaua: nidificació, cria, alliberament i el seguiment científic, fent especial referència a les postes d’ous que s’han donat aquests anys a les Pitiüses. El seminari, obert a tota la ciutadania, inclourà l’alliberament a les aigües de la badia de Portmany d’un exemplar de tortuga babaua tractat al centre de recuperació.

Divendres 28 a partir de les 20.00 hores, al Teatre España de Santa Eulària es celebrarà una sessió especial de difusió i comunicació amb la projecció de diversos vídeos curts i un debat obert a l’entorn d’aquest material. Els vídeos han estat preparats per les entitats de recerca amb la intenció de difondre la riquesa natural, mostrar projectes d’investigació així com per exposar problemàtiques de conservació concretes. Finalment la sessió resultant serà una interessant miscel·lània de temes diversos d’actualitat sempre versant sobre dofins i balenes.