Notícies

La III Fira de la Sal de Sant Josep mostrarà durant tot el cap de setmana la seva història, usos, extracció i gastronomia

23 octubre, 2018

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, el Consell d’Eivissa i el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera han presentat avui la III Edició de la Fira de la Sal, que acollirà el municipi els propers dies 26, 27 i 28 d’octubre i que compta amb un ampli programa d’activitats que giren al voltant d’aquest condiment, una de les principals fonts de l’economia a l’illa d’Eivissa durant segles. Entre les diverses activitats culturals i patrimonials que tindran lloc per donar a conèixer aquest producte entre turistes i residents destaquen les visites teatralitzades a la Torre de sa Sal Rossa, degustacions de plats, tallers infantils, excursions al parc natural, exhibicions d’extracció o “Treta de la Sal “, així com l’actuació musical de la violinista Lina Tur i del seu grup ‘Música Alchemica’. A més, el consistori posarà en marxa una línia d’autobusos gratuïts que sortiran cada mitja hora de Sant Jordi, on també se celebraran diferents activitats, mentre que l’empresa Ibifor ha cedit l’ús dels aparcaments de la zona de ses Salines perquè els usuaris els puguin utilitzar sense cost en el marc d’aquesta Fira.

Durant la roda de premsa, en la qual han participat l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, el director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, la regidora de Turisme, Cultura, Comerç del municipi, Helena Benlloch, i el representant de l’IBANAT Vicent Forteza, s’ha posat de manifest la importància d’aquesta cita que serveix “no només per divulgar la nostra història, tradicions i cultura, sinó també per demostrar que la nostra illa compta amb activitats d’interès fora de la temporada “. Així ho ha remarcat l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas, que ha volgut destacar la consolidació d’aquesta cita en la seva tercera edició com “un esdeveniment molt nostre que serveix per donar a conèixer la importància de la sal a l’illa , recuperant aquesta indústria tan important, i que és ja una cita cultural imprescindible que estem segurs que en uns anys serà un reclam turístic, cultural, lúdic i històric de primer nivell “. Marí Ribas ha recalcat, així mateix, l’èxit de participació de la passada edició, i ha destacat la magnitud d’un esdeveniment “fruit del treball de l’equip de l’Ajuntament”.

Per la seva banda, el director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha subratllat que “aquesta Fira serveix per reunir, en un espai natural privilegiat, a eivissencs de totes les generacions, que aquest any podran gaudir de noves activitats” . El director insular de Turisme ha posat de manifest la importància que l’illa aculli aquest tipus de cites fora de la temporada “i més quan serveixen per posar en valor el nostre patrimoni cultural i la nostra història”. Una Fira que, ha matisat, “no és només per a turistes, sinó que està encaminada també al fet que els residents de l’illa s’acostin a les nostres costums ia la nostra riquesa patrimonial i que serveix com a atractiu per a promocionar Eivissa a les diferents fires turístiques mundials” , ha conclòs.

En aquesta edició s’ha elaborat un complet programa en català, castellà i anglès disponible al web de turisme www.santjosep.net, que inclou diverses novetats i una temàtica diferent cada dia. Així, el divendres 26 d’octubre, els protagonistes seran els més petits ja que podran gaudir de diferents activitats que, emparades sota el títol de “Aprenents de saliners”, els permetran participar en diferents tallers, exposicions o en l’animació teatral “Saliteatre” .

“Una volta per la sal” és el títol del segon dia de la Fira, el dissabte 27 d’octubre, que suposarà la inauguració oficial d’aquesta cita amb una de les activitats més destacades d’aquesta trobada: l’encesa d’un “fogueró”. Es tracta d’una foguera amb la qual s’avisava als treballadors dels pobles que començava la recollida a través del seu fum. A més, el dissabte tindrà lloc també una nova activitat, organitzada per IBANAT, anomenada “Patrimoni i Natura” consistent en una excursió lliure que comptarà amb diferents taules informatives al llarg del recorregut en què es podrà aprendre sobre la formació de la sal, la seva relació amb la natura, amb els saliners i els usos i comercialització d’aquest producte.

També la gastronomia tindrà un paper essencial en aquesta Fira en la qual es donaran a conèixer els usos de la sal, que s’utilitzava com a conservant, amb degustacions de receptes com els “ossos amb col”, un plat tradicional a base d’ossos de porc en salaó. Així mateix, durant el dissabte i el diumenge, hi haurà diverses jornades culinàries com un showcooking saliner, una degustació popular, un tast fusió de cuina eivissenca i japonesa o un cocteleria amb aigua de mar.

L’últim dia, el diumenge 28 d’octubre, estarà dedicat a l’extracció o “Treta de la sal”, amb una sèrie d’activitats en què els visitants podran veure com es duia a terme la seva recollida manual. La música tindrà també un protagonisme especial en aquest tancament del programa d’actes, gràcies al concert de la violinista Lina Tur qui actuarà acompanyada del seu grup “Música Alchemica”, compost per Dani Espasa, Claudio Constantini i Horacio Fumero, que interpretaran Les Estacions de Piazzola. Una actuació que comptarà a més amb la poesia d’Antonio Colinas, Julio Herranz, Ben Clark i Eva Tur i amb el “videoart” d’Iván Domínguez, a la Nau de les Salines a partir de les 18:00 hores.

A més a més,  durant tot la durada de la III Fira de la Sal, es podrà visitar el Pou des Carbó. Es tracta d’un pou del segle XVIII que abastia d’aigua les calderes de ferrocarril que transportaven la sal des dels estanys fins a la zona de càrrega, i que l’Ajuntament de Sant Josep ha rehabilitat. Des del consistori han recordardo també que al migdia els restaurants de la zona participaran oferint un menú especial per degustar plats típics, amb productes de temporada, i amb la sal d’Eivissa com a protagonista, “els menús es pot consultar íntegrament al programa”, han matisat.

“Hem fet un important esforç per donar vida durant tres dies a activitats molt diverses entre les que destaca especialment el concert de cloenda, que serà únic, per com està concebut, i que posarà un colofó ​​molt especial a aquesta tercera edició de la nostra Fira “, ha afirmat la regidora de Cultura del consistori, Helena Benlloch, qui ha agraït, especialment,” la seva implicació als diferents restaurants i empreses que participen en aquesta Fira de manera molt activa, ja que gràcies a ells durant tot el cap de setmana es podrà gaudir, a més, de menús saliners en establiments de Sant Jordi i de les Salines “.

Per facilitar l’accés a aquests espais protegits per la seva importància històrica i cultural, es posarà a disposició dels assistents un servei gratuït d’autobusos. D’una banda, s’habilitarà una línia que sortirà des de Sant Jordi fins ses Salines, cada 30 minuts, de 10,30 fins a les 14,00 hores, i que també funcionarà també en sentit invers en horari de 11,00 fins a les 14, 30 hores. D’altra banda, hi haurà una línia que sortirà del Parc Natural de ses Salines i que portarà als visitants, en horari continu de 10,30 fins a les 14,00 hores, a la Torre de sa Sal Rossa i al Centre d’Interpretació de ses Salines. A més, els dos aparcaments de ses Salines seran gratuïts durant els tres dies de durada d’aquest esdeveniment.