Notícies

La Policia Local de Sant Josep i els voluntaris de Protecció Civil incorporen uns nous salvavides auto inflables i reutilitzables a l’equip dels cotxes patrulla per fer més segures les intervencions de rescat a la mar

31 maig, 2022

La Policia Local de Sant Josep i l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Josep han incorporat aquests dies un nou element al seu equip d’intervenció en emergències. Es tracta d’uns salvavides auto inflables que ocupen molt poc espai i permeten donar més seguretat als agents en les seves intervencions. Desinflats, els salvavides tenen unes dimensions semblants a les d’una llauna de refresc i tenen un aspecte similar. En cas necessari, es llença el dispositiu a la mar i aquest activa el mecanisme d’inflat, que en només dos segons ompli d’aire el salvavides.

«Un moment crític en el rescat de persones a la mar és l’aproximació a la víctima, quan el rescatador sovint es veu en perill per l’estat de pànic en que està la persona a qui vol rescatar, dificultant la intervenció. Aquest element pot ajudar a que la persona que necessita auxili es pugui aferrar al salvavides i calmar-se per deixar actuar el rescat», ha explicat la tinent d’alcalde de Governació, Pilar Ribas.

El cap de la Policia Local, José Antonio Granados, ha explicat que cada cotxe patrulla disposarà de dos d’aquests salvavides junt amb la resta del material que equipen les dotacions. També els vehicles de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil i les dues embarcacions nàutiques de que disposa el cos disposaran de dos salvavides cada un.

Els salvavides són reutilitzables, així que després de cada ús només s’ha de substituir el dispositiu d’activació i la petita ampolla del gas que l’infla per poder tornar-lo a fer servir. Junt amb el salvavides, la policia ha rebut també tot el material necessari per efectuar aquesta tasca de ‘rearmat’ del dispositiu.

Granados ha explicat que el salvavides, una vegada inflat, té forma de lletra u, el que facilita que la persona s’hi introdueixi de manera intuïtiva, fins i tot en l’estat d’agitació propi d’una situació de perill. La idea és que els agents es puguin equipar per la intervenció, acostar-se a la víctima i llençar-li el salvavides abans d’acabar-se d’acostar i procedir a la seva evacuació. Gràcies al seu reduït volum, «es pot equipar amb ell un dels drons de rescat que té el cos per llençar-lo molt més a prop de la víctima, quan es tracta d’una intervenció mar endins, per exemple».