Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep acull una sessió conjunta del Plenari Infantil i Juvenil que ha debatut al voltant de la moda i el seu impacte ambiental en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

28 novembre, 2022

Aquest matí s’ha celebrat una sessió conjunta del Plenari Infantil i Juvenil de Sant Josep amb els representants de tots els centres escolars i instituts del municipi. La sessió, presidida per l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que ha estat acompanyat de la regidora d’Educació, Ángeles Marí, i el regidor de Joventut, Francisco Vives, s’ha centrat en les aportacions dels representants escolars al voltant de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre, i, concretament, al voltant de la indústria de la moda i el seu impacte sota el lema ‘Moda circular i sostenible. Generar residus és antiquat!’. En aquest sentit, l’alumnat ha treballat a cada centre els aspectes d’aquesta problemàtica, com el sever impacte que té la moda ràpida tant pels recursos naturals que consumeix com la contaminació que generen, per exemple, els microplàstics que es desprenen de la roba sintètica i que acaben a la mar.

Com s’ha exposat en la sessió, la indústria del tèxtil és la quarta que exerceix una major pressió en l’ús de matèries primeres i aigua, després de la indústria del aliments, l’habitatge i el transport. També és la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle. Per tot això, «resulta imperatiu treballar perquè es reciclin més els tèxtils, ja que actualment només es reciclen l’1% al món. Fruit de la anomenada moda ràpida, a més, cada vegada comprem més i utilitzem menys temps la roba», ha valorat Guerrero, que ha felicitat els i les alumnes pel treball que han aportat.

«El nostre jovent està molt conscienciat sobre les amenaces pel nostre medi ambient i per poder garantir el millor futur per tots. Per això és clau que tots ens contagiem d’idees que tots seguim el seu exemple i incorporem més racionalitat al nostre consum i que apostem per canvis a tots els nivells, començant per la mobilitat i per fer servir més el transport públic, que ha de millorar i ser més sostenible», ha afegit l’alcadle al final de la sessió.

A més de reflexionar sobre l’impacte d’aquest sector, al plenari també s’han plantejat iniciatives per posar remei a la situació amb idees per incentivar la reutilització de la roba i conscienciar a la resta de la població sobre la necessitat d’un canvi de model que aposti per un consum sostenible i responsable, perquè, com ha dit un dels alumnes, llençar la roba que ja no feim servir «sigui l’última de les opcions».

L’alumnat també proposa escollir les fibres naturals, menys contaminants, i comprar roba més duradora, per allargar la seva vida útil, per comptes de la de menor qualitat, que alhora té un major impacte. Els i les estudiants han proposat fer campanyes a través de les xarxes municipals per conscienciar d’aquesta idea de la moda circular i organitzar activitats com un mercadet de roba de segona mà o tallers de reutilització de roba.

Els i les membres del plenari infantil i juvenil han passat després a traslladar les seves peticions, demandes i queixes als representants polítics, entre les que destaca una millor neteja de determinats indrets del municipi, més papereres i millores als centres escolars, com les reparacions necessàries a les persianes de Can Raspalls, i els casos de conductors incívics que aparquen indegudament a les entrades i sortides de les escoles i envaeixen l’espai dels carrils bici. Des de l’Ajuntament se’ls han explicat projectes com la reforma del centre de Sant Jordi que ha de fer més amable per tota la població àmbits com la plaça del poble. També s’ha compromès a reivindicar un millor transport públic, com ha demandat l’alumnat, i a crear nous equipaments, alguns dels quals ja està previst executar-los en el marc dels pressupostos participatius de Sant Josep com és el cas d’un nou parc per cans a Cala de Bou.