Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep celebra els primers plenaris infantil i juvenil del curs amb una exposició del diagnòstic de la situació dels infants i la joventut del municipi

9 octubre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha celebrat aquest matí les primeres sessions del curs dels plenaris infantil i juvenil del municipi. En aquestes sessions, que s’han fet de forma consecutiva, els representants de les escoles i centres educatius de Sant Josep han escoltat la presentació del DAFO, el diagnòstic de la situació dels infants i adolescents de Sant Josep i han pogut comentar les principals conclusions, en una doble convocatòria presidida per l’alcalde, Josep Marí Ribas, i la regidora d’Educació, Noemí Boned.

L’estudi ha estat presentat per la tècnica Catalina Nebot, que ha dirigit la seva realització. Aquest diagnòstic s’ha elaborat a partir d’entrevistes amb diferents persones de prestigi en l’àmbit educatiu i d’infància del municipi, entre altres, i també incorpora el resultat de les enquestes realitzades als últims mesos entre un centenar d’infants i un nombre semblant d’adolescents, en total més de 200 participants, que identifiquen les seves principals preocupacions i aspiracions en l’àmbit territorial del municipi, que els és el més proper.

En aquest sentit, el DAFO s’organitza en quatre àrees:

La primera és el dret a ser escoltat que tenen els petits i jóvens, en la que troben a faltar més associacions al municipi per canalitzar les seves ganes de realitzar voluntariat. S’han creat els plenaris infantils i municipal i cada vegada detecten una major volutnat d’escoltar-los i fer-los participar, tot i això, reconeixen que fa falta traduir aquesta participació en accions.

La segona premissa valorada és el dret a rebre serveis de qualitat i disposar d’oci i temps lliure i gaudir de la família. En aquest epígraf es detecten situacions a millorar com aconseguir que la informació d’activitats arribi a tothom, una certa desigualtat en les opcions disponibles segons la zona del municipi i la petició que s’organitzin més orientades al jovent. Una reclamació dels plenaris infantil i juvenil és la necessitat de crear vies verdes segures per facilitar els seus desplaçaments.

El següent àmbit avaluat és el dret a ser valorat i respectat. En aquest sentit, dins la consideració que la majoria de persones tenen les necessitats cobertes, cal reforçar l’atenció i sensibilització sobre la diversitat. En concret, augmentar el reconeixement al dia a dia de la riquesa que aporten aquestes situacions. En el moment actual, també es considera rellevant detectar les noves necessitats derivades de la pandèmia.

Per últim, es considera el dret a gaudir d’un entorn segur i net. Tot i trobar-se en un entorn natural divers i ric, es planteja el repte de pensar amb els infants i joves i fer-los partícips alhora d’organitzar el territori i crear zones on es puguin reunir i fer activitats.

L’alcalde ha clos els plenaris valorant les aportacions dels infants i adolescents, «que són el futur de la nostra societat i els hem de cuidar i tenir molt en compte les seves necessitats i aspiracions». Per la seva banda, la regidora d’Educació ha recordat que amb la validació del DAFO per part dels plenaris, el document s’incorporarà i completarà el Pla d’Infància municipal, «que ja és a punt per poder-lo sotmetre a l’aprovació del plenari municipal en la pròxima sessió ordinària». Noemí Boned ha afegit que aquesta és una passa més del camí cap a la declaració de Ciutat Amiga de l’Infància per part d’Unicef, l’objectiu amb que es treballa.