Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia aprova el II Pla Municipal d’Igualtat del municipi, amb accions per un pressupost de 756.000 euros pels propers quatre exercicis

1 setembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat avui inicialment el seu II Pla Municipal d’Igualtat, que profunditza en els compromisos assolits per erradicar la discriminació per raó de gènere al sí de l’Administració i al conjunt del municipi, entre altres acords assolits a la sessió ordinària corresponent al mes d’agost, celebrada aquest dimarts. Les accions previstes, agrupades en cinc línies estratègiques, tenen un pressupost global de 746.000 euros per al període 2021-2024. El pla ha estat aprovat amb un ampli suport de la Corporació, amb l’abstenció del principal grup de l’oposició i l’únic vot en contra de la única regidora de VOX.

La regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda, ha defensat la necessitat de mantenir el compromís i la iniciativa en la promoció de les polítiques d’igualtat i no discriminació, «perquè els avenços que hem aconseguit estat amenaçats per l’aparició de partits involucionistes i no podem perdre ni un pam del que s’ha aconseguit sobretot perquè encara falta molt per assolir una societat verdaderament justa», ha dit de les accions incloses al pla, que estarà vigent des de la seva aprovació al plenari d’avui.

Nauda ha valorat «l’àmplia participació en l’elaboració del pla i l’ambició dels objectius, fruit de la voluntat d’un equip de govern progressista» i ha agraït l’important suport que ha rebut de la resta de grups. Tot i això, «hem de lamentar que la dreta no sigui capaç d’entendre el canvi social que demana a crits la igualtat ni estan a l’alçada del repte, només per això s’han posicionat avui contra la línia que ens marquen les normatives balears, europees i internacionals», ha dit.

En aquest sentit, el principal objectiu del pla és «anar més enllà de l’obligació que tenim a les administracions públiques d’integrar la igualtat d’oportunitats i de tractament de manera activa». La corporació aplicarà aquests principis en l’adopció i execució de les seves disposicions normatives, en la definició de les polítiques públiques a tots els àmbits i alhora de pressupostar-les», ha explicat Nauda.

Fruit d’aquest compromís, al pla es plantegen cinc objectius estratègics per agrupar les accions previstes durant la vigència del document. El primer és consolidar la igualtat com un pilar més de la governança municipal, incorporant d’una manera transversal la perspectiva de gènere tant en la contractació pública com en la planificació de les polítiques públiques i la seva avaluació. Això implica la formació i capacitació tant dels càrrecs públics com del personal tècnic municipal en matèria de feminismes.

Aconseguir un municipi lliure de violències masclistes i LGTBIfòbia és un altre dels objectius marcats amb distintes accions en l’àmbit de la prevenció, la sensibilització i la denúncia per tal de millorar la detecció i l’atenció a les víctimes i promoure espais segurs per al conjunt de la ciutadania.

El tercer gran objectiu que es fixa el pla és el d’incidir i transformar els processos de socialització de gènere en el procés del desenvolupament infantil i juvenil així com a l’etapa adulta, en àmbits com l’educatiu o el cultural, implicant els distints agents en la promoció del canvi social que asseguri una integració saludable i la reducció de les desigualtats i esquerdes de gènere encara molt presents en àmbits com l’esportiu.

Una quarta línia d’acció és la de l’empoderament femení, facilitant l’organització col·lectiva i el seu reconeixement social generant espais de trobada i formació des de la diversitat. Anant més enllà, el II Pla d’Igualtat de Sant Josep busca garantir els drets econòmics de les dones i l’organització social de la cura de les persones, posant aquesta activitat al centre de la vida socio comunitària.

Amb aquest objectiu es plantegen accions per millorar l’ocupabilitat de les dones aturades i combatre la precarietat laboral donant formació i facilitant el reciclatge de les dones en aquesta situació. També es vol contribuir a l’avenç en el reconeixement de les persones cuidadores assignant prou recursos a l’atenció a la dependència i la infància per atendre de manera suficient les necessitats de conciliació. En el mateix eix, es proposen accions per tenir cura dels i les curadores, amb la idea d’impulsar també la coresponsabilitat familiar i comunitària en aquesta tasca.

El plenari d’avui també ha donat el seu vistiplau al conveni amb la direcció general de la Guàrdia Civil del Ministeri de l’Interior pel que Sant Josep s’incorpora al sistema Viogen, segons el qual la Policia Local de Sant Josep assumirà tasques de seguiment i protecció a les víctimes de violència masclista del municipi, entre altres. La tinent d’alcalde de Policia, Pilar Ribas, ha assenyalat que «cap dona té que viure amb por, i amb aquest acord també els agents de la nostra policia col·laboraran a fer que el malson de la violència masclista acabi quan abans per les que viuen amenaçades».

També s’ha donat l’aprovació definitiva a la modificació de l’ordenança per a la prestació del servei de transport interurbà de passatgers en automòbils lleugers de lloguer amb conductor, el taxi, amb la nova uniformitat que hauran de fer servir aquests professionals i la obligació de facilitar el pagament electrònic mitjançant la incorporació d’un TPV per cada vehicle.

Al plenari d’avui ha pres possessió com a regidora Àngels Marí, en substitució de Noemí Boned, que va renunciar a l’acta per reintegrar-se al seu lloc de feina als serveis socials municipals.