Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia commemora el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb un programa que ofereix teatre, xerrades als centres escolars, cinema i literatura compromesa amb la igualtat

19 novembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria d’Igualtat, ha organitzat distintes accions i tallers als propers dies per commemorar el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. El programa comença aquesta tarda amb la projecció al Centre de Cultura Can Jeroni de la primera pel·lícula inclosa al cicle de cinema pel 25N i arribarà fins el proper 12 de desembre amb la representació d’ ‘Ancestras’, de Mireia Salazar a l’Auditori Caló de s’Oli, en un cicle que també portarà al municipi el monòleg que Pamela Palenciano fa 18 anys passeja pels escenaris, que li ha reportat alguna polèmica i diversos reconeixements en aquest temps.

«El 25N és una data molt assenyalada en el calendari de la lluita per la igualtat i l’arraconament de les violències masclistes a la nostra societat, per això enguany el departament ha treballat molt per visibilitzar aquesta lluita a través de la creació artística amb testimonis molt potents que val la pena venir a escoltar a Sant Josep», ha dit la regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda.

Així, s’ha programat una sessió doble de ‘No solo duelen los golpes’, que explica la vivència personal de l’actriu, comunicadora i activista Pamela Palenciano en la seva primera relació de nuviatge, una relació que va esdevenir violenta amb el pas dels sis anys que va dura. El primer passi, reservat a l’alumnat de 4t d’ESO i que podran seguir per streaming també els de Batxillerat, serà el divendres 10 a les 11 del matí amb una xerrada posterior amb Palenciano a l’Auditori Caló de s’Oli. El segon, obert al públic general, serà al Centre de Cultura Can Jeroni el dissabte 11 de desembre a les 19 hores.

És una experiència que per Palenciano va començar en forma de taller i que amb el pas del temps i la intervenció del mestre d’actors Dario Valtancoli va esdevenir un monòleg autobiogràfic carregat d’una crítica àcida i plena d’ironia no exempta del drama de molts dels fets que explica i que transcendeixen el seu cas per parlar de les violències masclistes i la construcció dels estereotips que fomenten la desigualtat.

El dia següent, és el torn de les ‘Ancestras’, una obra d’autoficció creada per Mireia Salazar Campoy coproduïda amb la companyia Calatea, que es podrà veure també a l’Auditori de Caló de s’Oli a les 20 hores.

«Ta mare volia ser mare? Quines coses mai t’atrevires a dir-li a la teva güela? Saps per qui sospirava d’amagat la teva resgüela?», ‘Ancestras’ mostra preguntes que de vegades no poden o no es vol que tenguin resposta, segons la companyia, que defineix el muntatge com una invocació als secrets i els silencis, a una rabiosa emotivitat amb el desig de rescatar «la història d’una genealogia latent» i és alhora un retrobament entre generacions que posa a escena Fátima Cué, Eli Zapata y Esperanza García-Maroto amb poemes de Marta Mar.

Quant al cinema, inclou les projeccions aquest divendres i el que ve, 26 de novembre, dins el cicle dedicat al 25N. La primera en projectar-se és ‘Destello bravío’, dirigida per Ainhoa Rodríguez, que descriu l’apatia amb que viuen les dones d’un poble rural de l’Espanya despoblada, on mai passa res, amb un profund desig d’experiències alliberadores.

Una setmana després es projecta ‘Herself’, pel·lícula irlandesa protagonitzada per Clare Dunne i dirigida per Phyllida Lloyd que relata com Sandra abandona un exmarit abusador i lluita contra la corrupció immobiliària buscant l’ajut dels amics per fer-se la seva pròpia llar, segura i feliç, per les seves dos filles.

El programa el completa l’exposició bibliogràfica dedicada al 25N que es podrà consultar a les biblioteques municipals entre el dijous, 25 de novembre, i el dijous 2 de desembre.

A més, enguany s’ha ampliat també als cursos de cinquè i sisè de Primària la possibilitat de participar en els tallers que organitza la regidoria d’Igualtat. Es tracta de tres tallers que ja s’imparteixen a l’alumnat de 3er i 4t curs de Secundària amb els que es busca formar críticament els jóvens i sensibilitzar-los sobre la desigualtat. En aquest cas cada centre escull quin taller els interessa més.

Aprenent a detectar estereotips, rols i violències sexistes en el nostre entorn’: a partir de jocs i escenes teatrals l’alumnat podrà analitzar els estereotips i relacions de gènere presents en l’entorn escolar i el familiar, així com les situacions d’exclusió, discriminació o desigualtat que generen.

Publicitat contra el sexisme’: es tracta d’un taller on aprendrem a analitzar la publicitat audiovisual amb perspectiva de gènere. Partint de l’anàlisi crítica d’alguns anuncis, l’alumnat serà capaç d’anar detectant els estereotips i rols sexistes presents en ells. A continuació, seguint les pautes clau de la publicitat i utilitzant la improvisació com a eina creativa, realitzaran els seus propis “anuncis contra el sexisme”.

Veus per a la igualtat: (és el de més durada amb 3 sessions de 2 hores) té per objectiu proporcionar les eines per a la producció d’una peça de ràdio amb perspectiva de gènere.

A banda, els alumnes de 3er d’ESO dels dos instituts públics del municipi començaran a rebre aviat aquests tallers, en sis sessions on es treballen les identitats de gènere, l’amor romàntic, les violències de gènere, les noves masculinitats.

A més, per l’alumnat de 4t d’ESO de l’IES Algarb s’ha organitzat un cinefòrum amb diverses projeccions previstes.