Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia fa balanç de l’actuació des de l’àmbit social arrel de la crisi de la COVID-19, amb més de 1.110 trucades i 454 nous expedients d’usuaris des del 16 de març

26 juny, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha fet balanç durant el plenari d’avui de la actuació feta des de l’àrea Social durant l’estat d’alerta. Aquesta ha estat la principal línia d’actuació municipal en aquesta etapa extraordinària, en la que han intervingut les regidories de Benestar Social i Esports; Educació, Joventut, Treball i Formació; Cultura, Festes i Patrimoni; Protecció Animal, Sanitat, Igualtat i Habitatge. La tinent d’alcalde responsable de l’Àrea Social, Ana Ribas, ha detallat que des del 16 de març s’han obert 454 expedients nous usuaris que han demandat alguna mena d’ajut, quan l’habitual era l’obertura d’uns 210 al llarg de tot l’any, que s’han atès amb el reforç de tres treballadors socials més.

També s’han atès més de 1.110 trucades entre aquella data i el passat 11 de maig, amb l’inici del desconfinament. En aquest període «s’ha donat prioritat absoluta a la tramitació urgent de prestacions per a la cobertura de necessitats bàsiques per situacions derivades de la pandèmia». Així, s’han tramitat ajudes econòmiques per a necessitats bàsiques mitjançant targetes prepagament per un període de dos o tres mesos, amb què s’ha beneficiat a 372 famílies del municipi amb un total de 179.000 euros. En aquest mateix període del 2019 eren 106 les famílies assistides, amb un suport total de 49.000 euros. A més, s’ha donat tràmit a 208 sol·licituds de rendes bàsiques.

Paral·lelament, s’han posat en marxa nous serveis com l’atenció telefònica prestada a persones majors de 65 anys per detectar possibles necessitats d’aquest col·lectiu. També els de compra d’aliments i medicaments a persones en vulnerabilitat social, el servei de menjars a domicili junt amb Protecció Civil, amb 24 persones ateses durant tota la situació -a més de les 7 que s’atenen a través d’un programa endegat amb APFEM-Aktua- o l’alberg d’emergència que ha funcionat al poliesportiu de Can Guerxo entre el 24 d’abril i el 8 de juny, on s’han pogut confinar 22 persones en risc d’exclusió.

El departament d’Esports no ha estat aturat tampoc, tot i el tancament decretat de les instal·lacions esportives durant l’estat d’alerta, amb la tramitació d’ajuts a les entitats o la formació impartida a través de les xarxes socials. Els participants en les escoles municipals esportives rebran l’abonament de la quota als usuaris que no han pogut completar el curs.

També s’han accelerat les inversions previstes a les instal·lacions esportives, per tal d’aprofitar el període d’inactivitat, amb la millora de la zona que connecta el poliesportiu de Can Guerxo amb el camp de futbol Kiko Serra. També ha començat la reforma de la coberta i la façana de la piscina de Sant Josep (850.000 euros).

Pel que fa a la regidoria d’Educació, s’han entregat les ajudes als millors estudiants (10.000 euros); les destinades a la compra de dispositius digitals (4.700 euros) i les destinades a la compra de llibres (3.000 euros) i s’ha actuat en coordinació amb la Delegació d’Educació, Policia i serveis socials pel repartiment de tasques escolars i dispositius informàtics a instància dels centres educatius. Això sense oblidar la formació que s’ha seguit donant a través de mitjans telemàtics, com a l’Escola de Música de Can Blau i altra formació extraescolar, o la de dinamització juvenil dels casals Bauxa i Xerinola, amb continguts adaptats a la situació.

Durant aquest període s’ha planificat les escoles d’estiu, que enguany seran gratuïtes però reservades a famílies empadronades al municipi que poden acreditar que necessiten aquest servei per conciliar amb la seva activitat laboral i de la que just avui s’ha publicat el llistat definitiu d’admesos.

S’ha posat en marxa un servei d’assessoria laboral, Bona Feina Sant Josep, que atén consultes «tant de treballadors com empresaris afectats per situacions vinculades a la COVID-19», ha afegit la regidora Noemí Boned.

El departament de Cultura i Festes va haver de suspendre totes les activitats i tancar els centres culturals del municipi, però les activitats s’han traslladat amb molt bona resposta a les xarxes socials, amb continguts agrupats en una nova web: totsacasa.santjosep.org. Especialment amb programes de concerts virtuals per contribuir a mantenir l’activitat de les bandes locals. Això a més del servei de biblioteca a domicili, que ha estat molt demandat pels ciutadans, ha recordat la regidora de Cultura, Cristina Ribas.

En la sessió d’avui també s’ha donat compte, a instància d’una moció de control de la oposició, del projecte per declarar Cala d’Hort la primera platja sense fums del municipi, com ja apareix a la xarxa de platges lliures de fum de Balears promoguda per la Conselleria de Salut Pública. Mònica Fernández, la regidora de Medi Ambient, ha explicat que els cartells informatius han estat adjudicats al alumnes de l’Escola d’Arts i ha recordat que «les llosques són el principal actiu contaminant de residus a les platges».

El plenari d’avui ha aprovat amb l’abstenció de la regidora de Vox d’adhesió a la celebració del Dia de l’Orgull LGTBI+ en defensa dels drets de les persones que pateixen qualsevol discriminació per raó del seu gènere o orientació i per combatre la discriminació.

Una altra qüestió que ha sortit aprovada, en aquest cas amb la unanimitat del plenari, ha estat la moció de Ciudadanos per bonificar un 50% de l’IBI a aquells habitatges que es dotin de plaques i altres instal·lacions fotovoltaiques en aplicació de la llei reguladora d’Hisendes Locals. El regidor d’Economia, Vicent Roselló, ha dit que l’equip de gover recull aquesta encomana per «presentar una proposta que incentivi l’ús d’energies netes al nostre municipi».

Aquesta mateixa situació ha permès que tots els grups donin suport al Pla d’Accés Públic i Gratuït que demanava C’s i en la que Roselló ha destacat que l’Ajuntament opta a un pla d’ajuts europeu per implantar cobertura sense fils a espais públics i a vehicles de la xarxa de transports del municipi, entre altres accions.