Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i el Consell destaquen la bona marxa de la implantació de la recollida de restes orgàniques al municipi

17 maig, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha completat aquest mes el desplegament dels contenidors per dipositar les restes de la nova fracció orgànica generades als domicilis del municipi. En total, durant el mes d’abril es distribuïren 230 contenidors, el 100% dels previstos, i en aquest mes i escaig de funcionament ja es porten recollides 44,2 tones de la nova fracció. A aquest total s’ha d’afegir les més de 36,37 tones generades pels productors singulars de Sant Josep, en total 80,5 tones que representen gairebé la el 19% de l’acumulat a l’illa des de la posada en marxa de la planta de transferència de residus de Ca na Putxa. Són unes xifres que han valorat molt positivament tant la regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Mónica Fernández, com el conseller d’aquesta àrea, Vicent Roig, aquest matí al Mercat Ecològic i Artesanal, tots dos han visitat junt amb l’alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero, el punt d’informació instal·lat per explicar als visitants el procés d’implantació de la recollida de la nova fracció.

Guerrero ha agraït «la responsabilitat i la conscienciació que mostren els nostres ciutadans i ciutadanes. Junts estam aconseguint que la recollida domèstica de la fracció orgànica a Sant Josep sigui un èxit, i no pot ser d’una altra manera si volem allargar la vida de l’únic abocador de l’illa». Fernández, per la seva banda, ha destacat que «els josepins i josepines han entès que ens hi jugam molt en fer un bon ús del contenidor marró i separar bé a casa, perquè evitarem que acabi a l’abocador quatre de cada cinc quilos de residus que generam».

La parada informativa ha anat itinerant a les diferents poblacions del municipi, amb dos educadors ambientals aportats pel Consell d’Eivissa i personal de l’Ajuntament, per acompanyar el procès d’implantació de la recollida de la nova fracció. Des d’aquests punts informatius s’han repartit entre la ciutadania 2.500 packs proporcionats també per la conselleria insular de Medi Ambient, amb una paperera ventilada, bosses compostables i imants sobre la utilització del contenidor marró i la correcta separació de les restes orgàniques.

«A Sant Josep hem repartit 1.000 packs més dels previstos inicialment i la resposta dels i les ciutadanes ha estat molt positiva, com mostren les dades de recollida d’aquestes al municipi quan no fa ni un mes de la implantació dels contenidors marrons a tot el territori», ha valorat el conseller de Medi Ambient, Vicent Roig.

Al marge de la campanya ‘Dona-li Vida al Marró, dona-li vida a Sant Josep’ iniciada per la recollida domèstica dels residus orgànics amb una durada prevista de dos mesos, també s’ha treballat amb els productors singulars del municipi per tal que implementin la separació d’aquesta fracció. En aquest cas el servei va començar l’1 de març, un mes abans que la recollida domèstica, amb 17 grans generadors, una xifra que va augmentant a mesura que es reactiven els negocis del municipi de cara a la temporada turística.

Així, a dia d’avui són ja 65 els productors singulars i la propera setmana s’incorporen 10 més. Entre aquests, hi ha alguns dels principals establiments hotelers fins a arribar als 250 identificats al terme municipal, dels quals 160 es considera que generen un volum important de restes orgàniques.

Durant el primer mes de recollida de restes orgàniques generades per productors singulars, el volum general va superar les 8 tones. El mes següent, aquesta fracció va pujar fins a les 14,46 tones, a les que s’han de sumar les 13,86 que es porten ja en el que duim de maig.

Els productors singulars reben una formació adaptada a cada activitat per part de l’educadora ambiental de Sant Josep, que entrega els contenidors necessaris i també borses a mesura que es van obrint aquests negocis. Entre tots aquests es repartiran 313 cubells de tres tipus, proporcionats pel Consell, adaptats al volum de residus que generen.