Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia manté les activitats de formació en noves tecnologies per la gent major de Cala de Bou a la que s’ensenya, entre altres coses, a identificar les noticies falses en torn al Covid-19 o a fer servir eines per mantenir-se comunicats

31 març, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha hagut de suspendre la majoria del programa Som Grans, amb activitats adreçades a implicar en accions de voluntariat als majors i majores del municipi i promoure la seva autonomia, tant a nivell físic com tecnològic. Tractant-se d’un col·lectiu d’alt risc no es poden celebrar les sessions presencials per exercitar-se o aprendre a fer servir un ordinador, però s’han buscat noves formes de mantenir activa i saludable a la gent major de Sant Josep. «Amb la situació de confinament actual, hem hagut de mirar com mantenir els objectius del programa fent servir les eines que ens aporten les noves tecnologies, amb les que volem acompanyar aquest col·lectiu en una època que està sent complicada per a tothom», ha dit la tinent d’alcalde de Benestar Social, Ana Ribas.

En l’àmbit de la tecnologia, per comptes de suspendre les classes d’informàtica que s’estaven fent amb el col·lectiu de la tercera edat de Cala de Bou, s’ha optat per impartir una formació a distància centrada en les noves eines de comunicació que els permeten trencar l’aïllament i les eines d’informació adequades per no caure en les ‘fake news’.

Els responsables d’aquesta activitat imparteixen la formació a través de WhatsApp. A través d’aquesta aplicació, es va constatar com els usuaris del programa d’informàtica queien sovint en el parany d’informacions falses i alguns fins i tot propagaven vídeos i notícies sense contrastar, víctimes de l’allau d’informació que complica verificar l’origen de les notícies.

Així, a través d’un nou grup de missatgeria amb continguts formatius per prevenir la desinformació i aprendre a discriminar les notícies verídiques de les que només busquen intoxicar a la ciutadania. Entre altres fonts, se’ls donen a conèixer portals com Maldita.es, dedicat a desmentir aquestes noticies falses, i la importància d’informar-se de fonts oficials com l’Organització Mundial de la Salut per contrastar determinades dades suposadament científiques.

Una altra línia d’aquesta formació a distància és ensenyar els usuaris a fer servir les aplicacions més usades per mantenir videoconferències, les que donen opció a connectar-se entre ells a través d’un portal web i les que requereixen de programari. D’aquesta forma, la gent gran aprèn una forma més de poder estar en contacte amb amistats i família sense un límit d’usuaris, el gran avantatge d’aquestes eines.

Una tercera línia de treball és mantenir un horari estipulat de tutories, coincidint amb les hores de classes que tenien fins a la suspensió de les classes presencials, en les que es proposa a l’alumnat petits exercicis d’investigació on line, a més de tenir a la seva disposició els formadors per tal d’ajudar-los i aclarir qualsevol dubte que puguin tenir. A més, es plantegen reptes i jocs en els que practiquen l’enregistrament de vídeos senzills. Entre altres propostes, se’ls plantejarà que mostrin a la resta de companys i companyes les seves cases, que elaborin per a la resta una recepta de cuina o que els expliquin alguna afició.

A més d’aquesta formació a distància en noves tecnologies, s’estan preparant altres opcions per a promocionar l’activitat física entre la gent gran com ara sessions de gimnàstica i ioga a través d’Internet per tal que les puguin seguir des de les seves cases.

Addicionalment, s’han elaborat des del programa Majors Actius i Saludables una sèrie de recomanacions que es faran arribar als usuaris i de les que se’n farà difusió a través de les xarxes de l’Ajuntament.

Dins el programa Som Grans, les persones majors dels casals del municipi venien participant també en un projecte de voluntariat on compartien la seva experiència i saviesa amb l’alumnat de diversos centres de Sant Josep. Així, un grup d’elles impartien al CEIP Sant Jordi un taller de cuina per aprendre a preparar orelletes, mentre que altres han participat en accions formatives orientades a donar a conèixer el fons marí de les nostres illes, on han acompanyat els escolars a recollir microplàstics en algunes platges del municipi, iniciativa en col·laboració amb el GEN. Amb la suspensió de l’activitat escolar, aquest projecte ha quedat suspès.

Sant Josep de sa Talaia, 30 de març de 2020