Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza la Tiraloca Musical, una nova programació cultural que combina xerrades sobre aspectes relacionats amb la tradició

13 novembre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Cultura, posa en marxa la Tiraloca Musical, una programació cultural que combina xerrades sobre aspectes de la tradició i la història eivissenca amb projeccions audiovisuals i una actuació musical adaptada a la temàtica de cada una de les dates programades. La Tiraloca serà itinerant i cada diumenge pararà a una població diferent, en una programació que arranca aquest diumenge, 15 de novembre, i continuarà fins el 13 desembre, sempre en el mateix horari: a partir de les 12.30 hores. Per la situació actual, la iniciativa s’ha adaptat al compliment les mesures sanitàries per prevenir la COVID-19, fet pel qual l’aforament «s’ha hagut de limitar per força», ha comentat la regidora de Cultura, Cristina Ribas.

Ribas ha afegit que «tot i aquestes restriccions, que fan que el programa no pugui ser exactament la trobada festiva amb la nostra tradició que teníem al cap, pensam que l’hem de mantenir per seguir donant suport als creadors i a la música en viu».

Com explica l‘Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, una tiraloca o tirallonga és «una sèrie llarga de coses que es diuen o s’esdevenen l’una rere l’altra». En aquest cas, es combina l’explicació de fets històrics i relats vinculats al municipi o aspectes pocs coneguts relacionats amb la gent i el patrimoni cultural de Sant Josep. La xerrada que es complementarà amb projeccions audiovisuals i al final d’aquesta primera part, arribarà el moment de la música, amb l’actuació d’una banda que amenitzarà la trobada amb un repertori adaptat a cada xerrada.

La primera de les sessions arriba aquest proper diumenge, 15 de novembre, a la plaça de l’església de Sant Agustí, on Álex de Can Curt, mariner professional i fill de mestre d’aixa, explicarà fets, anècdotes i vivències relacionades amb el llaüt.

A més de les fotografies històriques que es mostraran durant la xerrada, també es projectarà un reportatge centrat en aquesta emblemàtica embarcació, la més habitual a les costes pitiüses fins a època recent.

Dos diumenges després, el 29 de novembre, a la plaça des Cubells, es parlarà de la tradicional caça del virot, en una xerrada que correrà a carrec de Vicent Palermet.

Les següents conferències estaran dedicades als ‘tresors quotidians’ de la pagesia, com els brodats i l’emprendada (6 de desembre a Sant Josep) i la historia del cinema al municipi, que tancarà la programació el proper 13 de desembre a Sant Jordi.

La banda que posarà la música al final de cada trobada consta de tres membres: Alfonso Hernández (guitarra); Albert Oliva (guitarra) i Juanan Tur (saxo), que són alhora els creadors d’aquesta innovadora fórmula per difondre la tradició insular. Per la sessió inaugural han adaptat un repertori on s’escoltaran clàssics com ‘El mariner’, ‘Blanca roseta’, ‘Els contrabandistes’, ‘La calma de la mar’ o ‘Song for my Father’.