Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza una visita dramatitzada a la cova de ses Salines on es va haver d’ocultar Rafael Alberti per l’esclat de la guerra

19 novembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la Biblioteca Vicent Serra Orvay, organitza el proper divendres una visita doble a la cova de sa Sal Rossa on es va ocultar Rafael Alberti per l’esclat de la Guerra Civil, que el va sorprendre en una estada a l’illa d’Eivissa junt amb la seva parella, María Teresa León. Durant l’excursió de la tarda, a les 15.45 l’actriu Cuqui Lladó farà una lectura dramatitzada que endinsarà els participants en les vivències del poeta durant aquella etapa incerta, en una nova entrega de la sèrie ‘Els monòlegs de la Història’ que realitza Produccions Aïllades. Pel matí serà el poeta Julio Herranz qui farà la representació pels alumnes del IES Algarb.

«Aquesta excursió és una oportunitat per descobrir un episodi apassionant de la nostra història recent des d’un punt de vista diferent, en primera persona i recorrent l’indret on van passar els fets» ha dit la regidora de Cultura, Cristina Ribas, que ha animat a apuntar-se a la sortida, que partirà de Platja d’en Bossa i fins a la cova de Rafael Alberti. Cal inscriure’s a bibliosantjordi@santjosep.org o per telèfon al 971 30 86 88.

Rafael Alberti, acompanyat de la seva primera dona, María Teresa León, va visitar l’illa d’Eivissa el 1936. El que havien de ser unes vacances de plaer per a la cèlebre parella van passar a ser molt aviat l’inici d’un malson, no només per a ells, sinó per a tots els espanyols: la guerra civil. Així doncs, aquell estiu de 1936, l’amor i la guerra, els moments de contemplació i els de risc, van acabar barrejant-se fins a constituir per a Rafael Alberti una poderosa experiència estètica i vital.

Produccions Aïllades reconstrueix aquella etapa en la vida del poeta gadità en una nova entrega de la sèrie Els monòlegs de la Història. Una actriu encarna el poeta que, mitjançant una lectura dramatitzada d’uns 35 minuts, ens endinsa en una història privada, d´amor i contemplació poètica a l’Eivissa dels primers viatgers cosmopolites dels anys trenta així com en les tensions ideològiques d´aquella dècada que acaba esclatant en unes jornades terribles. La producció està dirigida per Ramon Mayol. L’adaptació del text és de Carlos Garrido, basat en el llibre d’Antonio Colinas ‘Rafael Alberti en Ibiza. Seis semanas del verano de 1936’ (Tusquets).

Al matí hi haurà una representació per a alumnat del IES Algarb a càrrec del poeta Julio Herranz, que va ser secretari personal d’Alberti en la seva visita a l’illa a 1986 i amic personal d’Antonio Colinas.

A la tarda, l’actriu eivissenca Matilde Lladó de Lara (Cuqui Lladó), encarna al poeta gadità en aquesta lectura dramatitzada. Grau en Història de l’Art. Graduada, entre altres escoles, al GAT i a l’estudi de l’Actor Juan Carlos Corazza a Madrid, ha realitzat diversos treballs com a actriu a nivell nacional i local. Dirigeix teatre, ha fet un curtmetratge i ha escrit i publicat relats i obres teatrals, entre altres: ‘Relats per trobar el temps perdut’; ‘Ràpid i sense dolor’; ‘Silenci; Dones creant’. Des de fa uns anys gaudeix impartint conferències d’art i fent classes de teatre i cursos de creativitat. Actualment està immersa en el procés de publicar la seva primera novel·la.