Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia posa en marxa els cursos d’aprenentatge de català en línia que se sumen a l’oferta de cursos presencials als dos Punts d’Autoaprenentatge Lingüístic

19 octubre, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través del Departament de Normalització Lingüística, reprèn els cursos d’aprenentatge de català en línia, que s’ha decidit mantenir atesa la demanda dels usuaris. També aquest curs es posa en marxa el programa de voluntariat lingüístic, en el qual poden participar persones interessades a practicar la conversa en llengua catalana. A aquestes novetats s’afegeix el fet que per a aquest curs l’oferta formativa s’estén també a Cala de Bou amb el nou Punt d’Autoaprenentatge Lingüístic, el segon del municipi.

«La formació telemàtica es va iniciar arrel de la pandèmia, que va obligar a suspendre les classes presencials durant un llarg període, però ha sobreviscut al final de les restriccions perquè hem constatat la preferència de moltes persones per aquesta fórmula, que els evita desplaçaments i que garanteix una formació de qualitat perquè mantenim un nombre baix d’alumnes per grup», ha explicat la regidora de Normalització, Cristina Ribas.

Val a dir que, a més, des del departament s’ha vist que les classes a distància també permeten optimitzar els recursos formatius, perquè, per exemple, tampoc és necessari ja que el docent estigui físicament a l’illa o al centre de formació per fer-se càrrec d’un grup.

Per aquest nou curs telemàtic es continuaran oferint dos nivells de formació: un grup de nivell B a les tardes de dilluns i dimarts, i un grup de nivell C1 els dimarts i dijous als matins. Aquesta oferta de cursos que està oberta a tota la ciutadania, tenen preferència els josepins i les josepines a l’hora d’obtenir plaça, i, si hi ha més demanda, s’obriran altres grups o nivells. Les persones interessades tenen fins el proper 8 de novembre per apuntar-se i el preu de cada curs és de 15 € per als empadronats al municipi de Sant Josep i 30 € per als no residents.

El curs de nivell B, el nivell bàsic de l’idioma, comença dilluns que ve 7 de novembre i acaba el 31 de gener de 2023, amb un total de 38 hores lectives que seran en horari de tarda, de 19.00 a 20.30 hores els dilluns i els dimarts a través de la plataforma zoom. El grup de nivell C1 començarà el 25 d’octubre i acabarà el 31 de gener, amb un total de 38,5 hores lectives que seran en horari de matí, els dimarts i dijous de les 11.30h a 13h i també es faran de manera telemàtica, com el curs de nivell B.

Punts d’Autoaprenentatge Lingüístic i formació presencial

Val a dir que aquest curs es reprenen amb tota normalitat els cursos de català presencials, enguany amb la novetat del nou Punt d’Autoaprenentatge Lingüístic (PAL) de Cala de Bou, que se suma al que ja existeix a Sant Jordi. Als PAL es facilita l’aprenentatge en llengua catalana mitjançant un sistema alternatiu, accessible i autoformatiu amb tutories setmanals i un mètode flexible adaptat a l’alumnat. Els PAL de Sant Josep es troben a les Oficines Municipals -situades al carrer de la Plaça Major, 9- al cas de Sant Jordi, i al Centre de Formació, als baixos de la Unitat Bàsica de Salut de Cala de Bou, a l’avinguda de Sant Agustí, 82. En tots dos punts s’ofereixen classes de català dels nivells inicial (A), bàsic (B) i mitjà (C) a grups reduïts (màxim 5 persones per grup).

Pel que fa a formació presencial, el CEPA Sant Antoni ofereix cursos de català de nivell A i B al Centre de Formació de Cala de Bou i també s’està organitzant un altre curs de nivell A, que s’impartirà a les Escoles Velles de Sant Josep. Els cursos a Cala de Bou de nivell A són els dilluns i dimecres de 18.00 a 19.30 hores i de nivell B els dilluns i dimecres de 19.30 a 21.00 hores. En el cas de les Escoles Velles de Sant Josep, les classes de nivell A seran dimarts i divendres de les 11.00 a les 12.30 hores.

Per posar-se en contacte amb el Departament de Normalització per rebre informació dels cursos o inscriure-s’hi, es pot telefonar al 971 801 598 o per WhatsApp al 629 348 775. També es pot contactar a través del correu normalitzacio@santjosep.org. Us podeu adreçar directament als Punts d’Autoaprenentatge a través dels correus palsantjordi@santjosep.org o palcaladebou@santjosep.org i amb el CEPA, al telèfon 971348595 o a través del web www.cepasantantoni.cat.

Voluntariat Lingüístic

El voluntariat lingüístic és una manera de facilitar la pràctica de la conversa en català, aparellant persones que saben parlar l’idioma i persones que el volen aprendre i practicar, sigui quin sigui el seu nivell. Els voluntaris aprenents han de ser alumnes del punts d’autoaprenentatge municipals (PAL) o dels cursos de català que s’imparteixen al municipi (cursos municipals i cursos del CEPA a Cala de Bou o Sant Josep).

«Volem que aquesta iniciativa sigui un èxit, per això necessitam persones que ens vulguin ajudar a transmetre el coneixement de la nostra llengua i que vulguin venir a conversar amb altres que l’estan aprenent perquè es volen integrar millor al municipi. Segur que serà una experiència molt positiva per tots els participants», ha explicat Ribas.