Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta la segona edició de la setmana ludicolingüística ‘Units pel nostre parlar’ que inclou audiovisuals, concursos i activitats per fomentar l’ús del català en un programa adaptat a les restriccions per la COVID-19

7 octubre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat avui la segona setmana ludicolingüística ‘Units pel nostre parlar’, que enguany se celebra del 9 al 15 d’octubre, amb un programa divers d’iniciatives per fomentar l’ús del català i donar a conèixer la cultura i les tradicions pròpies d’Eivissa. Després de l’èxit de l’any passat, per aquesta setmana s’ha tornat a comptar amb la col·laboració de nou col·lectius del municipi de Sant Josep, «que s’han animat a participar amb diverses propostes per enriquir una setmana que vol ser també una eina d’acollida per a les persones nouvingudes», ha dit la regidora de Cultura, Cristina Ribas. Els continguts s’han adaptat a les restriccions imposades per la pandèmia i a través del web cultura.santjosep.org es podrà reservar entrades per participar en els esdeveniments programats o seguir els continguts preparats per aquesta setmana.

Enguany l’Ajuntament s’ha proposat «fer créixer el nombre d’activitats i potenciar la interacció entre col·lectius i generacions, als que es convida a compartir una cultura que ens uneixen a tots, vinguem d’on vinguem; un patrimoni lingüístic, cultural i històric que s’ha de valorar i preservar», ha dit Ribas, que ha recordat que ‘Units pel nostre parlar’ sorgeix de la iniciativa del departament de Normalització Lingüística i ha agraït la col·laboració de la direcció general de Política Lingüística del Govern i la participació de l’Institut d’Estudis Eivissencs, a més de les entitats del municipi.

Així, les nou associacions que participen en aquesta edició representen diferents generacions i col·lectius socials, amb propostes que van de la divulgació científica a la descoberta de la pròpia cultura, sempre amb un rerefons lúdic.

Tota la programació s’ha adaptat a les condicions sanitàries amb un aforament limitat als espais on es realitzaran les activitats. Per assistir-hi, caldrà reservar una localitat a través del web cultura.santjosep.org.

També s’ha animat a fer servir els formats digitals a les associacions, «especialment a les formades per persones més majors, amb el que la dificultat que suposa organitzar aquesta programació en les condicions actuals s’ha convertit en una oportunitat per enregistrar i preservar d’aquesta manera un llegat cultural que corre el risc de perdre’s», ha dit la regidora.

El resultat ha estat l’enregistrament de cançons i estribots josepins, un recull de paraules eivissenques curioses, converses amb persones majors sobre el ball pagès, la roba i la vida al Sant Josep de fa unes dècades, a més de la recepta per elaborar orelletes a l’estil jordier.

La setmana comença oficialment amb la inauguració de l’exposició ‘Sant Josep: gent i paisatges’, organitzada per l’Associació de Vesins de sa Raval i l’Ajuntament. Serà aquest divendres, 9 d’octubre, a les 19.30 hores a la sala d’exposicions de Can Jeroni.

Entre les fites més destacades, el dissabte, 10 d’octubre, s’ha programat al Centre de Cultura Can Jeroni la projecció de diversos treballs audiovisuals que permetran descobrir lèxic gairebé en desús, profunditzar en la tradició del ball pagès, aprendre cançons infantils o descobrir el secret de les orelletes jordieres, entre altres. Hi han participat l’Associació de Persones Majors de Sant Josep, el Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia i el Cor de Sant Josep. Els quatre reportatges es projectaran en sessió doble, a les 19 i a les 21 hores.

El dia següent, diumenge 11 d’octubre, Ca sa Majora S. XXI posarà a prova els coneixements dels participants al concurs ‘Què saps d’Eivissa?’, que arranca a les 20 hores també al Centre de Cultura Can Jeroni. Cal inscriure’s a casamajora.blogspot.com.

La setmana que ve segueix la programació a Can Jeroni amb la projecció de ‘La mort de Guillem’, que tracta l’apunyalament mortal a mans d’un grup ultradretà de Guillem Agullò, activista antifeixista valencià de 18 anys. El productor de la pel·lícula participarà en un col·loqui amb els espectadors en un acte en el que participa també l’Institut d’Estudis Eivissencs. Serà a les 20 hores.

Dimarts i dimecres, a les 20 hores, s’han programat també a Can Jeroni dos conferències que s’ocuparan de cóm ajudar a transmetre la llengua, a càrrec de l’escriptora Emma Segura, i de les curiositats relacionades amb els llinatges eivissencs, de la mà de Joan-Albert Ribas, tècnic de normalització lingüística del Consell d’Eivissa.

La setmana de programació acaba el dijous, 15 d’octubre, amb la inauguració d’una exposició fotogràfica, ‘Flora autòctona des Cubells i Sant Josep’, organitzada conjuntament amb l’Associació de Vesins des Cubells, que es podrà veure a la sala polivalent des Cubells. Serà a les 20 hores.

L’epíleg a la setmana ‘Units pel nostre parlar’ arribarà durant les festes de Nadal, quan Sa Colla des Vedrà té previst celebrar un ‘Passaparaula Pagès’ a la plaça de l’església de Sant Agustí, en unes dates que s’anunciaran properament.