Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia rep l’autorització d’entrada a Casa Lola de la justícia, que dóna un termini de dos mesos per iniciar el restabliment de la legalitat urbanística

25 juliol, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha rebut aquesta setmana l’autorització judicial per accedir a l’interior de la finca anomenada Casa Lola per tal de procedir a l’execució subsidiària de la sentència que ordena el restabliment de la legalitat urbanística alterada en aquesta propietat. L’auto judicial de la sala del contenciós administratiu número 2 de Palma dona un termini de 60 dies per procedir a l’entrada a la finca i executar la demolició de tot allò construït il·legalment, però l’alcalde de Sant Josep i responsable d’Urbanisme, Ángel Luis Guerrero ha informat que no té intenció d’esgotar aquest termini i ha anunciat que ja s’ha notificat a la propietat que l’entrada es farà el proper dia 9 d’agost. «Només una mesura cautelaríssima ho podria aturar i estam segurs que no passará», ha afirmat aquest matí en anunciar la notificació rebuda ahir dels jutjats, que també ha instat a la propietat a fer aquesta feina de manera voluntària abans d’aquesta data.

Guerrero ha recordat que preparant aquest moment ja es va encarregar un pressupost de la possible demolició dels 1.892 metres quadrats de superfície edificada il·legalment que s’han d’enderrocar, de més de 300.000 EUROS, amb una duració estimada de les feines d’entre dues i tres setmanes. Una vegada s’hagi entrat a la propietat s’haurà de fer el replanteig del treball i ajustar el possible cost, que es reclamarà posteriorment als promotors junt amb la multa corresponent a les reiterades infraccions urbanístiques que han comès començant a contar des que la propietat va ignorar la primera ordre de paralització de les obres sense llicència en aquesta finca, al desembre de 2012.

«Ja hem signat el decret d’alcaldia que s’ha notificat a les societats titulars de la finca on els informam que el 9 d’agost es procedirà a l’entrada per tal de començar la feina de planificació de tot el que s’ha d’esbucar a l’interior», ha explicat Guerrero, que ha afegit que «avui és un dia feliç per Sant Josep, perquè s’acaba una història massa larga per la sensació d’impunitat que es transmetia a la ciutadania, una situació que hem hagut de viure sovint amb impotència, amb les mans lligades i amb la sensació que es reien de tots nosaltres. Bé, idò no, no pot ser que qualsevol vengui aquí pensant que podrà fer el que li doni la gana si té sous. El dia de poder aplicar la justícia i passar comptes acaba arribant».

«L’administració és lenta, però inexorable. Mai perd el pas i sempre arriba fins el final, al menys en aquesta etapa. I aquest és el final de la història que volíem per aquesta llarga història, així que he de donar les gràcies a tots i totes les treballadores i personal tècnic de la casa que han fet una feina impecable des del primer dia i fins avui, per això els jutjats ens han donat la rao en totes i cada una de les causes que hem hagut de superar per aconseguir la resolució que tenim avui i que tanca un capítol vergonyós que hem hagut de tolerar massa temps. Estam molt contents de poder anunciar que el complex turístic il·legal de Casa Lola deixarà d’existir físicament perquè el tombarem pedra per pedra», ha declarat l’alcalde, que ha agraït la feina dels regidors d’Urbanisme que el varen precedir, Josep Antoni Prats i Javier Marí, i ha recordat que l’expedient d’infracció es va tancar fa deu anys «amb una gran pulcritud i rigor» i que la resta d’anys que han passat fins arribar a l’execució subsidiària han estat «una llarga batalla judicial contra aquesta aberració urbanística».

L’alcalde ha recordat l’últim tram del llarg recorregut judicial que ha tengut aquest cas, que arrancava fa gairebé un any amb la ratificació per part del Tribunal Suprem de l’Estat de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) que avalava la resolució de l’expedient d’infracció urbanística municipal i ordenava la demolició de tot allò aixecat sense llicència. Amb aquesta esperada resolució, es va donar un termini de tres setmanes als promotors per iniciar l’enderroc abans que l’Ajuntament l’executés de manera subsidiària. «Novament els propietaris han mirat d’esquivar la llei i allargar tot el que han pogut els terminis, mirant d’entorpir la nostra feina i sense cap col·laboració seva i obligant-mos a demanar autorització judicial per poder donar compliment a la sentència», ha explicat Guerrero, que considera que «el que ha passat a Casa Lola ens ha de fer reflexionar si aquest sistema tan garantista que sobreprotegeix l’infractor ha de seguir sent així».

A prop de la resolució final del cas, els promotors miraren de salvar la situació presentant un projecte de demolició que «no cumplia ni de bon tros tot el que s’havia d’esbucar, però els ho autoritzarem igualment perquè tot el que ja estigui enderrocat és un estalvi de sous públics». Després no varen permetre que entressin els tècnics de l’Ajuntament per certificar el final de la feina per comprovar si efectivament havien fet res. En qualsevol cas, aquest estiu el complex turístic ha estat denunciant novament per acollir festes il·legals i s’han rebut queixes dels problemes de trànsit que causa l’afluència de vehicles cap al recinte que segons l’alcalde «no acabarà la temporada».

Les obres realitzades sense llicència i vulnerant la protecció del sol vigent, fet pel qual s’han considerat il·legalitzables, consisteixen en una piscina i terrassa annexa a l’edifici principal, el porxo, edificació annexa d’uns 50 m², els fonaments d’una edificació d’uns 30 m² de superfície aproximada, edificació d’uns 50 m² construïts situats al nord de la parcel·la pròxima al camí d’accés, dues edificacions que formen una ‘L’ d’una superfície de 200 m² (50 m² una i 150 m² l’altra), dipòsit d’aigua amb una superfície aproximada de 52 m², 8 volums de planta baixa amb una superfície construïda tancada total de 933m2, terrasses cobertes amb una superfície total al 100% de 342m2, terrasses obertes amb una superfície total de 414m2, dues piscines amb superfície de mirall d’aigua 84m2 i 68m2, respectivament, una cisterna en construcció de 36m2 de superfície i construcció de diversos murs de tancament de parcel·la i divisions interiors mitjançant bloc prefabricat de formigó i pedra natural, tot amb una edificabilitat total aproximada de 1.104 m² i una ocupació total aproximada de 1.892 m².

Una vegada tancat l’expedient de restabliment de la legalitat es reprendrà la tramitació de l’expedient sancionador contra els seus propietaris i promotors, als que es considera responsables d’una infracció greu. El procediment, que es va suspendre fins a la resolució judicial del cas, es dirigeix contra la promotora però també contra les empreses constructores, amb una proposta de sanció que inicialment era d’1,4 milions d’euros. A aquesta xifra s’haurà d’afegir la reclamació corresponent al cost de l’execució subsidiària de la demolició que ha assumit l’Ajuntament, una quantitat que pot variar en funció de la situació que es trobin dins el recinte. Per exemple, si, efectivament, els promotors varen enderrocar part del complexe pel seu compte.

L’alcalde ha recordat que el departament d’Urbanisme es segueix treballant «en silenci i amb el mateix rigor» per protegir el territori de Sant Josep i fer respectar l’ordenament urbanístic.