Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep iniciarà a mes de març la recollida de la fracció orgànica dels residus al municipi

10 desembre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ho tenia tot enllestit per iniciar a mitjans del setembre passat la recollida de la matèria orgànica als productors singulars del municipi. Amb aquest horitzó, s’havia previst la incorporació de 4 nous operaris del servei de recollida (a més dels dos més previstos en el programa de 2021) i el redisseny de les rutes així com els horaris de recollida, a més de la incorporació d’una desena d’informadors ambientals durant un període de tres mesos que col·laboraran en la tasca de sensibilització i informació a la població del municipi. Però el retard en la posada en servei de la planta de triatge de Ca na Putxa, que a dia d’avui es troba en fase de proves, ha obligat a ajornar tota la previsió. «Després d’analitzar les distintes opcions per implantar de manera òptima la recollida de la fracció orgànica al municipi, s’ha pres la decisió d’ajornar-la fins el proper mes de març», ha informat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

Fernández ha recordat que en aquest procés, «estratègic per a fer més sostenible la nostra illa també ha arribat tard als ajuntaments la informació que permetria establir, per exemple, la repercussió que tendrà la gestió a Ca na Puta de la nova fracció per als ciutadans», tot i que ha valorat el compromís del Consell d’assumir el canon d’explotació en la seva totalitat almenys durant el primer any de funcionament. «Confiam que també sigui possible ajornar el pagament del canon de retorn de la inversió a la UTE que gestiona ca na Putxa, encara que aquest cost està previst als nostres pressuposts de l’any que ve amb una partida d’1,2 milions d’euros», ha assenyalat la regidora.

Entre altres opcions, s’ha avaluat la possibilitat que la recollida s’iniciés durant el període de Nadal entre els productors singulars del municipi, que s’ha descartat finalment en considerar que en l’actual situació d’incertesa «no es podia determinar el nombre d’establiments que estaran oberts en aquest període i això podia fer que aquest nou servei fos poc eficient en termes ambientals, donades les dimensions del nostre municipi i la quantitat de kilòmetres a fer per recollir poques quantitats de matèria orgànica», ha assegurat.

Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament de Sant Josep ha decidit unir els esforços per treballar amb la previsió d’iniciar el nou servei de recollida selectiva de matèria orgànica a la totalitat dels establiments productors singulars l’1 de març de 2021 i, un mes desprès, l’1 d’abril iniciar la recollida domiciliària d’aquesta fracció.

La recollida de la nova fracció suposa per l’Ajuntament de Sant Josep un increment dels recursos personals i materials, a més dels costos afegits que suposarà l’admissió a Ca na Putxa per a la seva gestió. Aquest nou servei inclou tant el servei de recollida domiciliaria com el servei de recollida porta a porta als establiments productors singulars de residus. Es materialitzarà amb la creació de noves rutes de recollida, instal·lació de nous contenidors i realització de campanyes de sensibilització i informació.

La recollida de la fracció orgànica requerirà ampliar la dotació de contenidors a via pública. Actualment hi ha 264 punts de recollida al municipi i es preveu que aproximadament al 90% s’instal·li el contenidor marró. A més a més, serà recomanable tant l’ús d’un cubell airejat específic per a les llars, així com l’ús de bosses compostables. L’Ajuntament té previst la realització de campanyes d’informació i sensibilització per tal d’implicar a la població i distribuir aquest recursos.

Els productors singulars de residus que generen matèria orgànica, també hauran de separar-la de manera diferenciada. Es preveu que es prestarà servei de recollida porta a porta a 150 establiments, principalment supermercats, restaurants, hotels i allotjaments turístics. L’Ajuntament ajudarà, col·laborarà amb la distribució de materials (contenidors, bosses compostables, etc.) i, assessorarà durant el procés d’implantació. A més a més, es realitzaran les campanyes d’informació i educació específiques atenent a les particularitats de cada establiment.

«La recollida de la fracció orgànica dels residus serà un repte i una oportunitat important per a la gestió de residus i el desenvolupament sostenible del municipi i de l’illa d’Eivissa. Cal que totes les administracions facem un esforç important i la participació activa i responsable de tots els ciutadans així com de totes les activitats implicades, per tal d’aconseguir un bon funcionament del servei i garantir una separació de la matèria orgànica de qualitat. Hem de recordar que quan millor separem a les cases cada tipus de resta, més econòmica serà la seva valorització», ha dit Fernández, que ha recordat que d’això dependrà l’eficiència del posterior tractament.