Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep organitza tallers per formar els usuaris de Serveis Socials del municipi en competències digitals per tal que es puguin comunicar amb les administracions de manera telemàtica

11 novembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través del departament de Benestar Social ha organitzat uns tallers de competències digitals adreçat a les persones usuàries de serveis socials en situació de vulnerabilitat, a qui es vol arribar per tal que es puguin comunicar d’una manera autònoma a través dels mitjans telemàtics. «Volem rompre l’esquerda digital que pateixen aquelles persones que per la seva situació es poden veure més perjudicades alhora d’adreçar-se a l’Administració en demanda dels distints serveis i prestacions als que puguin tenir dret. Cada vegada més, els tràmits es fan a través de mitjans digitals i hem de lluitar també per tal que els usuaris dels serveis socials no perdin aquest tren», ha explicat la regidora de Benestar Social, Guadalupe Nauda.

Els tallers s’imparteixen a les dues Unitats de Treball Social del municipi, a Sant Jordi i a Cala de Bou, i pel moment s’ha previst una durada de dos mesos per les sessions formatives, que han començat avui a l’UTS de Sant Jordi. De tota manera, si es considera necessari, s’allargarà el calendari del taller per tal de preparar a quanta més gent millor.

La formació s’orienta no només a les gestions que es puguin fer davant l’Ajuntament, sinò que també proporciona les eines per fer els tràmits més comuns en altres administracions, com l’Ib-Salut, el SOIB, el SEPE, la seguretat social o els distints registres. Els i les usuàries del taller surten amb una preparació suficient per complimentar adequadament una sol·licitud de prestació i seguir l’evolució de la seva demanda, inscriure’s en una oferta d’ocupació o optar a distints ajuts, a més de poder tramitar l’obtenció de determinats documents com la tarja sanitària o demanar cita amb el metge.

La tramitació digital és cada dia més present i les eines telemàtiques permeten simplificar i agilitzar molt qüestions que abans suposaven molta paperassa. «La idea que rep l’alumnat del taller és que les innovacions tecnològiques els fan la vida més fàcil, tot es posar-s’hi i perdre la por», ha explicat Nauda, que senyala que «aquesta formació proporciona més autonomia a les persones, que ja no se sentiran indefensos alhora d’afrontar un tràmit, i els dona més control per fer el seguiment de les seves demandes».

Els grups de formació s’han organitzat amb fins a vuit persones, derivades pes tècnics de serveis socials. Les sessios s’imparteixen els dimecres a l’UTS Sant Jordi entre les 11.30 i les 13.00 i els divendres al Casal Bauxa de Cala de Bou en el mateix horari.