Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep organitza un cap de setmana d’actes en record de les 104 víctimes de l’accident aeri a ses Roques Altes en el 50 aniversari del major desastre d’aviació ocorregut a les Balears

30 desembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia recordarà amb diversos actes el 50 aniversari de l’accident aeri a ses Roques Altes, el 7 de gener de 1972, en el que varen perdre la vida 104 persones, el més tràgic registrat mai a les Pitiüses i l’octau amb més víctimes de tot l’Estat. Al voltant d’aquesta data s’han programat diversos actes per retre homenatge a les víctimes i compartir el seu record amb els familiars i amics de totes elles, també entre qui va participar en la recerca de les restes, als que la tragèdia va deixar una petjada inesborrable.

«Els fets d’aquell 7 de gener varen marcar a tots els illencs i especialment als vesins de Sant Josep, perquè molts d’ells varen intervenir en les feines per recuperar les víctimes i per la dimensió d’una tragèdia que superava de molt tot el que s’havia viscut fins llavors a Eivissa. Molts tenim algun lligam amb l’accident i les seves víctimes i amb l’ocasió d’una data com aquesta arriba el moment de recordar-ho i compartir el dolor de la pèrdua que experimentarem molts en aquella fatídica col·lisió a ses Roques Altes», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero.

El 7 de gener, a les 12.15 hores, es lliurarà una corona de llorer a la capella erigida al lloc de l’accident coincidint amb l’hora en que es va produir la fatal col·lisió del Caravelle 210 d’Iberia amb el cim de ses Roques Altes, d’una alçada de 325 metres. En aquest acte hi participarà una petita delegació d’autoritats que també participarà en l’ofici religiós que a les 19.30 hores acollirà l’església de Sant Josep per l’ànima de les víctimes, obert a l’assistència general.

Entre els que perderen la vida en la col·lisió d’un Caravelle d’Iberia contra el cim del puig, a 325 metres d’altura, hi havia sobre tot viatgers nacionals, entre ells diversos illencs de retorn de les vacances. Unes 80 persones embarcaren en direcció a Eivissa a l’aeroport de València, entre elles una vintena llarga de vesins d’Algemesí que treballaven a la construcció a l’illa, mentre que la resta procedien de Madrid. En el dispositiu activat per recuperar les seves despulles hi varen participar militars i membres de les forces de seguretat de l’Estat, però també dos centenars de vesins del municipi i d’altres punts de l’illa que s’oferiren com a voluntaris per mirar d’ajudar en un accident en el que no hi van haver supervivents.

Aquells fets i la seva investigació posterior es recordaran durant l’acte d’homenatge del dissabte 8 de gener a les 19 hores, en el qual es projectarà un vídeo que resum els fets, elaborat per Josep Lluïs Mir. En l’acte està prevista la participació de l’alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero, el president del Consell, Vicent Marí, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol. L’homenatge clourà amb l’actuació d’Ibiza Sound Ensemble, sota la direcció de Juan Francisco Ballesteros, que interpretaran un repertori de 8 peces seleccionades per aquest homenatge. Entre elles, està prevista l’estrena d’una composició de Ballesteros, ‘In Memoriam’, que l’ha cedit a l’Ajuntament de forma desinteressada.

El record d’aquell desastre seguirà el diumenge, 9 de gener, amb el dipòsit, a migdia, d’una corona de flors a la fossa comuna del Cementeri Nou d’Eivissa, que precisament es va obrir a correcuita arrel del centenar de víctimes de l’estavellament de ses Roques Altes, per part de l’alcalde de Sant Josep i el batle de Vila, Rafel Ruiz. Després d’un minut de silenci, s’interpretarà novament ‘In Memoriam’ abans de donar per acabat l’acte.

Val a dir que Mir ja va estrenar fa deu anys un documental centrat en la tragèdia de ses Roques Altes, ‘Ibiza, vuelo 602’ que es tornarà a projectar al cinema del Centre de Cultura Can Jeroni el diumenge, 9 de gener, a les 19.00 hores, amb una introducció del director i un col·loqui posterior en el que diverses persones que tengueren alguna participació en l’accident donaran la seva visió del que visqueren aquell 7 de gener i els dies posteriors, amb un fort impacte al poble de Sant Josep i entre els seus vesins.