Notícies

Les noves embarcacions del servei de socorristes de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia han realitzat 10 rescats i han fet gairebé un centenar d’intervencions per informar embarcacions que havien fondejat sobre posidònia en les seves dos primeres setmanes en actiu

31 agost, 2020

Les dues embarcacions dels socorristes de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia han realitzat ja 10 rescats des que s’incorporaren al servei, el passat 1 d’agost. En aquest temps també han efectuat 160 avisos a embarcacions fondejades sobre posidònia, per tal que es desplacessin a punts amb fons arenosos. La majoria d’aquestes actuacions s’han fet a les platges de ses Salines i Cala Bassa. «Les embarcacions tenen una dotació permanent assignada, fet que les permet poder fer una vigilància itinerant i reaccionar de forma més ràpida davant els avisos. Això ens fa guanyar en la seguretat al nostre litoral, com ja hem pogut veure en diverses ocasions», ha dit el regidor de Litoral i Platges, Josep Guasch.

Aquestes embarcacions tenen una tasca important en la part de rescat i socorrisme aquàtic. La majoria de les que s’han fet han estat l’evacuació de persones luxades o precipitades a zones rocalloses o de difícil accés per terra, localització de persones desaparegudes, naufragis o incendis d’embarcacions.

Pel que fa als fondejos sobre posidònia, des del servei expliquen que al 85% d’intervencions s’ha informat el patró de la situació amb la recomanació de traslladar el fondeig a fons arenosos. En el 4% dels casos l’embarcació ha aixecat l’ancora i s’ha desplaçat al mateix moment de l’actuació mentre que en la resta de casos s’han pres les dades d’aquesta per informar a la conselleria balear de Medi Ambient per a la seva valoració. En un 15% de casos no hi havia ningú present a bord al moment d’arribar la lanxa. En els casos que sí hi ha persones a bord, s’informa al responsable que això podria donar lloc a una sanció conforme al Decret 25/2018 de 27 de juliol sobre posidònia oceànica, s’avisa al 112 per tal que adopti les mesures adients.

En aquestes actuacions també es facilita informació cartogràfica al patró sobre les zones de Posidonia oceanica i la seva importància.

Fins aquest any, l’Ajuntament disposava de dos embarcacions de salvament i socorrisme, per resoldre situacions d’emergència. Una tenia la seva base a la platja de Salines i l’altra a Cala Tarida. Aquestes embarcacions no disposaven de personal assignat, i només en cas d’emergència el supervisor de cada platja acompanyat d’un socorrista sortia amb l’embarcació per anar a atendre la incidència.

Amb l’entrada en servei de la nova contractació del servei de salvament i socorrisme es va voler implantar un servei específic de vigilància del litoral. LA decisió està justificada per l’afluència cada vegada major de banyistes a zones costaneres fora de les pròpies platges; l’increment d’embarcacions al voltant del litoral municipal i l’impacte ambiental que suposa el fondeig d’embarcacions sobre praderies de posidònia, i la manca de recursos destinats a aquest control per part del Govern Balear i la Demarcació de Costes que es centren principalment en la zona del Parc Natural i deixen descoberta la major part del litoral municipal.

Amb aquesta finalitat, el dia 1 d’agost es van incorporar dos noves embarcacions adscrites al contracte de 6 metres d’eslora i 115 cavalls de potencia. El nou servei es va iniciar el 28 de maig amb unes barques de menor eslora aportades pel concessionari mentre es completava l’adquisició i matriculació de les previstes. Cada una d’elles disposa d’un patró assignat que realitza inspeccions dinàmiques pel litoral entre les 11.00 a 19.00h.

Una de les barques transita l’entorn de ses Salines i el litoral sud del municipi mentre que l’altra cobreix l’àrea de Ponent. Al contracte hi ha prevista una tercera embarcació, però per l’especial situació d’enguany, s’ha demorat aquesta incorporació fins a l’any que ve.