Notícies

‘Papadreando’, un espai on aprofundir i compartir experiències al voltant de la criança, la paternitat i la masculinitat

21 febrer, 2024

El taller es celebra una vegada al mes a l’oficina municipal de Sant Jordi i tracta d’explorar com acompanyar els fills i les filles des d’una paternitat activa i responsable

L’Ajuntament de Sant Josep, a través de la Regidoria d’Acció Social, Família i Igualtat, ha engegat un cicle de tallers de paternitat ‘Papadreando’, un espai de criança adreçada a pares on s’aprofundeix i es comparteixen experiències i vivències al voltant de la criança, la paternitat i la masculinitat. Un espai segur de cura, on explorar com acompanyar els fills i les filles des d’una paternitat conscient, present, activa i responsable. Està dirigit a pares amb fills i filles entre 0 i 7 anys

Així ho ha explicat la regidora de l’àrea, Marilina Serra, que ha informat que el cicle de tallers es celebra un divendres al mes des del 26 de gener fins al 24 de maig a l’oficina municipal de Sant Jordi. L´edil també ha assenyalat que la importància d’activitats com aquesta resideix en què “actualment ens trobem en un moment de transició entre el model tradicional de pare i el model de pare present, responsable, disponible, conscient i proveïdor d´afecte”.

En aquest sentit, durant el taller, els participants rebran formació que faciliti el desenvolupament d’habilitats parentals i afectives per poder desenvolupar així una paternitat activa, responsable i conscient; obtenir vincles sans entre els pares i els seus nadons; i afavorir una relació de parella positiva i saludable durant l’embaràs i la criança del nadó, potenciant la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i de cura.

Així mateix, a través d’aquest taller es vol promoure la presa de consciència i l’expressió emocional dels homes del grup de treball com a forma d’autocura de la salut i la creació d’enllaços sans; així com qüestionar el model tradicional de masculinitat, fent visible les conseqüències negatives per a les dones, els menors i els homes.

Rubén Rodríguez, pare, educador i terapeuta sistèmic especialitzat en criança respectuosa i paternitat, és la persona encarregada de fer aquests tallers.

Rodríguez proposa anar revisant la paternitat “pas a pas, perquè si ens posem un model molt allunyat del que som nosaltres, defallim i acabem sent el que venim sent: pares poc presents i poc conscients”. A més, reivindica una “recuperació restaurativa del masculí, però no punitiva” i reclama el “sentiment de pertinença” com a característica i valor de la paternitat a què hauríem d’aspirar.

Els tallers han tingut un elevat grau d’acceptació i ja s’han esgotat pràcticament totes les places disponibles.