Notícies

Quatre representants del Consell de Participació Infantil i Juvenil de Sant Josep participen en el XI Parlament Infantil de Balears amb una intervenció centrada en la salut mental i la prevenció dels abusos

28 novembre, 2022

La seu del Parlament Balear ha acollit aquest matí la XI edició del Parlament Infantil, en el que els representants de la població més jove han pres la paraula per plantejar les qüestions que els afecten. Com a les últimes edicions, un grup de quatre representants del Consell de Participació Infantil i Juvenil de Sant Josep ha viatjat a Palma per fer la seva aportació, que en aquesta ocasió ha estat centrada en la salut mental dels infants, especialment a l’etapa de la Secundària, amb la demanda de més recursos adaptats per prevenir i tractar aquesta franja de la població. El Parlament Infantil, que se celebra amb motiu de la propera commemoració del Dia Mundial de la Infància aquest diumenge, 20 de novembre, té per lema ‘Dia Mundial de la Infància: els nostres drets, les nostres emocions’ ha comptat amb l’assistència de representants de totes les illes, que han fet les seves intervencions també al voltant d’aquesta temàtica.

Els quatre jóvens josepins, Maria Simona, Alma Garcia, Joan Ribas i Amelia Luna, han compartit la idea que la salut mental significa estar bé amb un mateix. Però que en això també té el seu impacte com ens tractem els uns als altres. Algú que passa per una dificultat emocional o un problema de salut mental pot patir discriminació «perquè són vistos com diferents». De fet, en la seva experiència, algú en aquesta condició pot passar per ximple i ser objecte de burla a un indret com l’institut, «que pot esdevenir font d’ansietat, ja que s’hi produeixen comportaments abusius».

Els consellers de Sant Josep creuen que la salut mental s’ha de treballar als centres educatius, on els professors s’han d’implicar més i preocupar-se més per les vides de l’alumnat, i han de ser més sensibles de la seva responsabilitat en l’ansietat que pateixen per qüestions com l’excés de treball. En la seva diagnosi també apunten a la falta de professionals públics i la poca accessibilitat d’aquest recurs pels infants i adolescents del municipi. També entenen que els orientadors educatius poden ajudar en aquestes situacions però lamenten que és complicat poder-los trobar. Altres recursos que reclamen és una línia d’atenció i suport psicològic en moments de crisi i la millora del transport públic per facilitar la socialització dels jóvens.

Aquesta sessió es celebra la jornada prèvia al Dia internacional de la prevenció de l’abús infantil. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Sant Josep s’ha estat col·laborant amb la Fundació RANA per la realització de diversos tallers de prevenció als centres de Primària i es col·laborarà amb la campanya per visibilitzar aquesta problemàtica que promou l’organtizació.