Notícies

Sant Josep dóna la benvinguda al gruix de socorristes que des de demà vetllaran per la seguretat a les platges del municipi

30 abril, 2024

Aquest matí tots ells han participat a una jornada de formació i preparació per garantir un servei de qualitat a les nou platges que cobriran durant el proper mes de maig

A partir de juny està previst que més de mig centenar de socorristes treballin a 12 platges del municipi “amb les millors condicions laborals i salarials de totes les Illes Balears”

Sant Josep de sa Talaia, 30 d’abril de 2024

 

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que a partir de demà, dimecres 1 de maig, arrancarà el servei de salvament i socorrisme a totes les platges de risc mitjà i alt, amb tot el personal i horari que es preveu als plans de salvament municipal per la temporada mitjana.

El passat 25 de març Sant Josep es va convertir en el primer municipi de l’illa en posar en marxa aquest servei amb motiu de la celebració de la Setmana Santa a les cinc platges on es preveia una major afluència d’usuaris: Platja d’en Bossa, Ses Salines, Cala Vedella, Cala Bassa i Platges de Comte. Aquest servei s’ha estat prestant fins ara amb la unitat mínima de socorrisme que constava de 2 persones per platja i en horari de 12:00 a 18:00 hores.

L’horari del servei al maig s’amplia d’11:00 a 19:00 hores i estarà cobert pel personal que es detalla a continuació:

  • Platja d’en Bossa: 6 socorristes + 1 adjunt a coordinació (1 socorrista més en comparació a la temporada 2023)
  • Es Cavallet: 2 socorristes + 1 supervisor
  • Ses Salines: 4 socorristes + 1 adjunt a coordinació
  • Cala Jondal: 1 socorrista + 1 supervisor
  • Cala Vedella: 1 socorrista + 1 supervisor
  • Cala Tarida: 2 socorristes + 1 supervisor (1 socorrista més en comparació a la temporada 2023)
  • Platges de Comte: 3 socorristes + 1 supervisor (1 socorrista més en comparació a la temporada 2023)
  • Cala Bassa 1 socorrista + 1 supervisor
  • Port des Torrent: 1 socorrista + 1 supervisor

 

D’aquesta manera, en total s’hauran de cobrir 21 llocs de feina de socorristes, 9 llocs de feina de supervisor/adjunt a coordinació a platja i 6 patrons als que s’ha d’afegir l’equip de coordinació del servei format pel responsable d’empresa assignat al contracte i una adjunta a coordinació. En total 40 càrrecs que seran coberts per més de mig centenar de professionals.

Paral·lelament, demà entra en funcionament el servei de vigilància amb embarcacions que comptarà amb tres embarcacions semirígides amb punt base d’operacions a Platges de Comte, Cala Tarida i Ses Salines però que cobriran tot el litoral i una moto d’aigua destinada a Platja d’en Bossa. Mentre cada embarcació estarà assistida per dos patrons socorristes, la moto d’aigua la gestionarà el personal de platja.

El servei de vigilància del litoral amb embarcacions, que es troba finançat amb fons Next Generation, té l’objectiu de vigilar les condicions de seguretat a la zona litoral, reforçar els equips terrestres en cas necessari i, a més, exercirà la funció de control de fondejos.

D’aquí a un mes, a partir de l’1 de juny s’iniciarà el servei a les platges de risc baix que es cobreixen amb salvament i socorrisme, que són Es Bol Nou, Platja des Pinet i Cala d’Hort. Els mesos de juliol i agost, considerats els de temporada alta, l’horari del servei passarà a ser de 10:00 a 19:30 hores, passant, de nou, al setembre d’11:00 a 19:00 hores i a l’octubre d’11:00 a 18:00 hores.

 

Jornada de preparació

Atenent a l’envergadura del servei i la responsabilitat del personal que haurà de prestar el servei a les platges i la voluntat de contar amb personal professional i ben format, aquest matí s’ha organitzat a Platja d’en Bossa una jornada de preparació per part de l’empresa adjudicatària del servei, Marsave Mallorca SL.

Al llarg del matí, s’han dut a terme proves físiques de mínims per a tot el personal que ja està contractat actualment i el que inicia el servei l’1 de maig. Aquestes proves han constat d’uns exercicis de carrera a la platja i natació. La  seva finalitat és que, tant l’empresa, com cada socorrista conegui el seu estat de preparació física i les seves aptituds en el moment d’iniciar el contracte i adaptar els plans de formació i preparació física que s’aniran desenvolupant durant tota la temporada.

Aquestes han estat seguides d’uns exercicis grupals de repàs de primers auxilis, entre els quals destaca la reanimació cardiopulmonar o el tractament de casos que afecten els infants.

Posteriorment, els socorristes que durant el darrer mes i han estat ja treballant a les platges amb servei i que inicien el servei a les 12:00 hores han marxat als seus llocs de feina. Mentrestant, s’han dut a terme les proves teòriques i practiques per a seleccionar els supervisors de platges entre tots els socorristes que interessats en assumir el càrrec.

Finalment, a mode de conclusió, al migdia ha tingut lloc una reunió d’inici de temporada amb tot el personal que iniciarà demà el servei.

 

Un contracte pioner

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral de Sant Josep, Felicia Bocú, ha acudit a la jornada preparatòria per donar la benvinguda agrair la seva predisposició a tots els professionals que prestaran servei enguany. Allà ha aprofitat per valorar “la incessant feina dels departaments de Medi Ambient i Litoral, sense la qual aquest contracte de socorrisme, que és pioner a les Illes Balears, no hauria set possible”. Segons ha explicat, “les condicions en les que treballaran els socorristes a Sant Josep, unit a la seva professionalitat, asseguraran un servei òptim durant tota la temporada”.

També ha intervingut la tècnica de Medi Ambient i Litoral de l’Ajuntament de Sant Josep, Sandra Romero, que ha explicat que “enguany, després de molts anys, s’ha pogut fer selecció de personal i arranquem, per primera vegada, amb la tranquil·litat de tenir el servei completament cobert, que és molt d’agrair”. En aquest sentit, Romero ha subratllat l’increment salarial, les millores laborals i en equipament que s’han aplicat sobre el servei: “El contracte ha sortit un 15% per sobre del mínim estipulat pel conveni col·lectiu, de manera que actualment són els que millors condicions tenen a totes les Illes Balears”.