Notícies

Sant Josep reuneix els concessionaris de platges en una jornada formativa que anticipa l’inici de la temporada 2024

14 març, 2024

La regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral ha aprofitat l’ocasió per analitzar i fer una valoració del transcurs de la temporada passada i revisar les actuals condicions

L’Ajuntament demana responsabilitat als explotadors de les instal·lacions temporals de platges després d’haver aixecat 40 expedients sancionadors l’any passat

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que avui ha tingut lloc una jornada formativa amb els explotadors de les instal·lacions temporals de platges. Una sessió on s’ha fet un anàlisi i una valoració del transcurs de la temporada passada i una revisió de les condicions d’explotació d’enguany.

A l’encontre han acudit l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig i la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú, acompanyats de tècnics de l’àrea. “Aquesta jornada formativa hem d’aprofitar-la per conscienciar els concessionaris de platges de la importància de complir la normativa municipal. Aquest compliment no només es tracta d’un desig de l’Ajuntament, sinó que és clau en la protecció i la cura dels nostres entorns naturals”, ha explicat l’alcalde.

La regidora Felicia Bocú, per la seva part, ha agraït “l’esforç dels treballadors de l’àrea i la predisposició dels explotadors dels serveis de platges per tal d’afrontar la temporada amb un esperit col·laboratiu”. Bocú ha afegit que “entre tots podem fer que les platges de Sant Josep siguin un referent, on l’oci i la cura del litoral equilibrin la balança”, per això ha demanat als explotadors temporals responsabilitat i seny.

 

36 concessionaris i 40 penalitzacions en 2023

Els esforços de l’Ajuntament de Sant Josep no són en va. L’any 2023 el total d’adjudicataris de les instal·lacions temporals de platges va ascendir a 36. 2 d’ells tenien llicència de quiosc i de gandules, 28 de gandules i para-sols i 7 d’elements nàutics.

L’Ajuntament destaca d’aquest període una franja central de la temporada amb un bon nivell de demanda d’explotació dels elements i un final de temporada marcat per la presència de temporals. Així mateix, no ha ocultat que el desenvolupament de la temporada ha estat, lamentablement, caracteritzat per incompliments contractuals.

De fet, l’Ajuntament de Sant Josep va realitzar 118 visites a les instal·lacions temporals i va aixecar 25 actes per incompliments contractuals. En aquest sentit, el nombre d’expedients amb penalitzacions oberts durant la passada temporada va ascendir a les 40, entre les quals destaquen l’excés d’elements, no entregar als clients els tiquets del servei a modus de comprovant, el cobrament de preus superiors als estipulats, no disposar de cintes per acotar les àrees i un excés de superfície explotada, entre altres.

Gairebé la meitat dels explotadors, 17 en total, tancaren la passada temporada amb expedients de penalitats i la majoria d’incompliments i infraccions es consideren “molt greus”, de manera que la sanció pot arribar al 10% del cànon ofert pels tres anys de contracte.

En el cas dels incompliments greus, el màxim és del 7% i en el cas dels incompliments lleus, del 4%.

El règim de penalitats també contempla atenuants, com en el cas de corregir-se l’incompliment, la sanció pot arribar a reduir-se fins al 50%. En canvi, en cas que el benefici econòmic estimat per la infracció superi la seva quantia, aquesta s’elevarà el necessari per a que es superi entre el 10 i el 25% el benefici obtingut.

És important destacar que tant els incompliments de la normativa de costes com les reincidències en infraccions molt greus poden desembocar en l’aixecament de les instal·lacions i, inclús, suposar la resolució del contracte.

 

Condicions d’explotació

Per tot això, a la jornada formativa d’avui s’ha prioritzat la revisió de les condicions d’explotació que estipulen, entre altres factors, els preus màxims a cobrar.

En aquest sentit, el preu de les gandules i els para-sols es situa en els 10 euros per dia i els 5 euros a partir de les 15:30 hores. Pel que fa als esports nàutics, els patins de pedals o similars han de llogar-se a 15 euros cada mitja hora, el mateix preu que s’estipula per als caiacs i similars. Les activitats d’esquí nàutic o esquí bus contemplen un preu de 15 euros per cada 20 minuts i les de windsurf 30 euros per cada mitja hora. Finalment, les embarcacions a vela poden llogar-se a 60 euros cada hora.

En tots els casos l’Ajuntament de Sant Josep insisteix en que s’ha d’entregar el tiquet i el justificant de pagament que proporciona el consistori amb els preus estipulats en el moment de llogar l’element.

Pel que fa al vestuari, tots els concessionaris hauran de dur de manera visible una samarreta o polo de color blanc amb l’escut de l’Ajuntament i el nom de l’empresa a la part davantera i el text “Serveis de Platja’ en català, castellà i anglès a la part posterior. La normativa no permet cap altre tipus de publicitats a la vestimenta.

Quant a la superfície i mobiliari de les instal·lacions temporals de platges, en el cas dels quioscos no hauran de superar una superfície tancada de més de 20 metres quadrats, una annexa de 5 metres quadrats i una terrassa de 45 metres quadrats. Així mateix, els elements no podran excedir-se de 8 taules i 32 cadires. Tot hauran de complir la normativa d’accessibilitat, comptar amb plaques solars i bany. A més, el consistori destaca la prohibició d’usar vidre i la prohibició d’emetre música en qualsevol format.

En el cas de les explotacions de gandules para-sols, el nombre màxim d’elements és variable segons les característiques de la platja on estiguin instal·lats. Així mateix, compten amb una sèrie de requisits, com la obligació d’apilar les gandules i guardar els para-sols en acabar diàriament els serveis, netejar manualment l’àrea i els voltants de la instal·lació o una freqüència diària de neteja per garantir uns estàndards de qualitat mediambiental, entre altres.

Finalment, els explotadors d’elements nàutics han de complir la normativa respectant els canals d’entrada i sortida d’elements que, malgrat fer-los ús, conserven la seva condició de públics. Així mateix, tots els artefactes flotants que gestionin han de disposar de la corresponent autorització de funcionament de Capitania Marítima, a més de la resta de permisos necessaris.

Com no podia ser d’una altra manera, els monitors i responsables de l’explotació hauran de disposar de les titulacions habilitants per al maneig de les embarcacions i realització de l’activitat.

 

Neteja

Com que l’Ajuntament de Sant Josep ha detectat algunes incidències en matèria de neteja, aquest apartat també ha estat desenvolupat a la formació duta a terme aquest matí.

Entre les incidències més destacades, el consistori ha explicat que es va detectar un augment de la generació de residus al llarg del dia, especialment en platges amb establiments propers. Concretament, s’utilitzen papereres i punts nets com a contenidors per part d’alguns negocis i concessionaris i els elements que no es retiren fora de l’horari d’ús de les concessions impedeixen la neteja mecànica dels voltants de la concessió.

L’Ajuntament ha aprofitat l’ocasió per presentar el pla de neteja de platges i així demostrar la importància de les bones praxis, també per part dels explotadors, en aquesta matèria per mantenir un entorn net i facilitar les tasques dels operaris de neteja.