Arxius

Eva Santamaría presenta en el ciclo Divendres de Cine a Can Jeroni la película ‘El Triángulo de la tristeza’, una sátira sobre los influencers y el culto al dinero

Un cine que te muestra la cruda realidad de una sociedad tan banal como la nuestra. A través de la mirada de Ruben Östlund, nos adentramos en un universo que no resulta desconocido porque es el nuestro, el de todos y todas. Nos da la oportunidad de concienciarnos y de actuar”, explica la cineasta.

Eva Santamaría protagoniza el encuentro con los enamorados del séptimo arte, en el marco del Ciclo ‘Triat pels Nostres’, que se desarrolla los viernes en Can Jeroni. Para esta cita ha elegido la película ‘El Triángulo de la tristeza’, una sátira sobre los influencers y el culto al dinero, que figura entre las 30 mejores películas de 2022.

Eva Santamaría invita a disfrutar de la película por “sus distintos matices morales y estéticos que perturban y llaman a la reflexión. La excentricidad en un mar cualquiera o en una isla cualquiera y su repercusión. La igualdad de género desde otra perspectiva. Un cine que te muestra la cruda realidad de una sociedad tan banal como la nuestra. Me gusta la valentía del director a través de grandes puestas en escena y su temática recurrente sobre las injusticias sociales. Desde mi corta experiencia en el cine, he aprendido en mi propia piel que hay que atreverse a poner en imágenes tus pensamientos, preocupaciones, sueños”.

Considera que los cinéfilos de Can Jeroni no deben perderse la película: “A través de la mirada de Ruben Östlund te adentras en un universo que no resulta desconocido porque es el nuestro, el de todos y todas. Nos da la oportunidad de concienciarnos y de actuar. Nos incita a reaprender y a reflexionar sobre distintas problemáticas”.

 

Eva Santamaría

Directora, guionista y creadora de la iniciativa social, educativa y cultural ‘Letras y Notas’, que pronto cumplirá 15 años en acción, ha reunido más de 300 documentos sonoros y audiovisuales. Un trabajo por el que ha recibido recientemente el premio a la mejor iniciativa formativa en Humanidades Digitales Hispánicas.

 

Además, ha dirigido y producido el documental ‘Ibiza entre palabras, versos y canciones’, que define como “un recorrido por el interior de la isla, sus municipios y su diversidad cultural y lingüística, junto a sus gentes, distintos colectivos y voces expertas del patrimonio histórico, cultural y artístico ibicenco, siempre con la cultura como bandera de proyección sostenible y con la entrevista como modo de reflexión, combinada con la literatura y la música, como herramientas pedagógicas que nos forman como seres universales que somos”.

 

Licenciada en Filología Francesa y Licenciada en Traducción e Interpretación, se ha especializado en el mundo audiovisual: “Mis ámbitos son la divulgación cultural de ámbito europeo e internacional; la docencia, investigación y mediación culturales; las Humanidades y el Periodismo cultural y social”, explica Eva.

 

El Triángulo de la tristeza’

Considerada entre las 40 mejores películas suecas de todos los tiempos, la comedia con tintes finalmente dramáticos toma como protagonistas a Carl y Yaya, una pareja de modelos e influencers, que son invitados a un yate en un crucero de lujo. Cuando una tormenta pone en peligro el confort de los pasajeros, los acontecimientos desembocan en un giro inesperado. Con guión y dirección de Ruben Östlund, esta coproducción de Suecia, Francia, Reino Unido y Alemania, fue nominada a mejor película, dirección y guion original en los Premios Óscar de 2022 y recibió la Palma de Oro en la categoría a mejor película del Festival de Cannes del mismo año.

 

Divendres a Can Jeroni’ 

El Ciclo impulsado por la concejalía de Cultura de Sant Josep comenzó el viernes 8 de diciembre y protagoniza los viernes de Can Jeroni, con entrada libre hasta completar aforo. Bajo el epígrafe ‘Triat pels Nostres’, ha reunido en el escenario de Can Jeroni a las figuras más relevantes del cine de la isla como Enrique Villalonga; Xavi Herrero; Carmen Vidal, Héctor Escandell, Helher Escribano, Javier Riera, Bárbara Hermosilla, Noemi Castro, Fernando Monge y Ana Vide.

La concejala de Cultura, María José Ríos, destaca “el éxito y riqueza de este Ciclo, con obras maestras de todos los géneros y épocas, en una selección que nos permite conocer mejor a los grandes cineastas de la isla y compartir con ellos su visión sobre esta colección única de grandes películas.  De esta forma, la gran pantalla de Can Jeroni acoge una oferta cultural muy variada y para todos los públicos, el mejor regalo para los amantes del cine de la isla”.

El ciclo continúa los viernes, hasta el mes de mayo, con:

Alberto Martos presentará ‘Las Tortugas también vuelan’, dirigida por Bahman Ghobadi, el viernes 22 de marzo.

José Luis Mir ha elegido ‘Los Otros’, de Alejandro Amenábar, para el viernes 5 de abril

José Ricarte apuesta por ‘Patch Adams’, de Tom Shadyac, para el viernes 12 de abril

Inma Saranova presentará ‘Una chica vuelve sola a casa de noche’, de Ana Lily Amirpour, el viernes 19 de abril

Daniela Cugliandolo ha elegido ‘El Ciudadano ilustre’, de Mariano Cohn y Gastón Duprat, para el viernes 26 de abril

Ana Olivia Fiol llevará a Can Jeroni ‘Todos dicen I Love you’, de Woody Allen, el viernes 3 de mayo

Ramón Mayol se ha decantado por ‘Lost in Translation’, de Sofia Coppola,  para el viernes 10 de mayo

Cristina Ramón apuesta por ‘Coda, Los sonidos del silencio’, de Siân Heder, el viernes 17 de mayo

Bastien Francois ha elegido ‘Under the skin’, de Jonathan Glazer, para el viernes 24 de mayo

David Marqués pondrá el broche de oro con ‘Perros de Paja’, de Sam Peckinpah

 

Sant Josep reuneix els concessionaris de platges en una jornada formativa que anticipa l’inici de la temporada 2024

La regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral ha aprofitat l’ocasió per analitzar i fer una valoració del transcurs de la temporada passada i revisar les actuals condicions

L’Ajuntament demana responsabilitat als explotadors de les instal·lacions temporals de platges després d’haver aixecat 40 expedients sancionadors l’any passat

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que avui ha tingut lloc una jornada formativa amb els explotadors de les instal·lacions temporals de platges. Una sessió on s’ha fet un anàlisi i una valoració del transcurs de la temporada passada i una revisió de les condicions d’explotació d’enguany.

A l’encontre han acudit l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Vicente Roig i la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú, acompanyats de tècnics de l’àrea. “Aquesta jornada formativa hem d’aprofitar-la per conscienciar els concessionaris de platges de la importància de complir la normativa municipal. Aquest compliment no només es tracta d’un desig de l’Ajuntament, sinó que és clau en la protecció i la cura dels nostres entorns naturals”, ha explicat l’alcalde.

La regidora Felicia Bocú, per la seva part, ha agraït “l’esforç dels treballadors de l’àrea i la predisposició dels explotadors dels serveis de platges per tal d’afrontar la temporada amb un esperit col·laboratiu”. Bocú ha afegit que “entre tots podem fer que les platges de Sant Josep siguin un referent, on l’oci i la cura del litoral equilibrin la balança”, per això ha demanat als explotadors temporals responsabilitat i seny.

 

36 concessionaris i 40 penalitzacions en 2023

Els esforços de l’Ajuntament de Sant Josep no són en va. L’any 2023 el total d’adjudicataris de les instal·lacions temporals de platges va ascendir a 36. 2 d’ells tenien llicència de quiosc i de gandules, 28 de gandules i para-sols i 7 d’elements nàutics.

L’Ajuntament destaca d’aquest període una franja central de la temporada amb un bon nivell de demanda d’explotació dels elements i un final de temporada marcat per la presència de temporals. Així mateix, no ha ocultat que el desenvolupament de la temporada ha estat, lamentablement, caracteritzat per incompliments contractuals.

De fet, l’Ajuntament de Sant Josep va realitzar 118 visites a les instal·lacions temporals i va aixecar 25 actes per incompliments contractuals. En aquest sentit, el nombre d’expedients amb penalitzacions oberts durant la passada temporada va ascendir a les 40, entre les quals destaquen l’excés d’elements, no entregar als clients els tiquets del servei a modus de comprovant, el cobrament de preus superiors als estipulats, no disposar de cintes per acotar les àrees i un excés de superfície explotada, entre altres.

Gairebé la meitat dels explotadors, 17 en total, tancaren la passada temporada amb expedients de penalitats i la majoria d’incompliments i infraccions es consideren “molt greus”, de manera que la sanció pot arribar al 10% del cànon ofert pels tres anys de contracte.

En el cas dels incompliments greus, el màxim és del 7% i en el cas dels incompliments lleus, del 4%.

El règim de penalitats també contempla atenuants, com en el cas de corregir-se l’incompliment, la sanció pot arribar a reduir-se fins al 50%. En canvi, en cas que el benefici econòmic estimat per la infracció superi la seva quantia, aquesta s’elevarà el necessari per a que es superi entre el 10 i el 25% el benefici obtingut.

És important destacar que tant els incompliments de la normativa de costes com les reincidències en infraccions molt greus poden desembocar en l’aixecament de les instal·lacions i, inclús, suposar la resolució del contracte.

 

Condicions d’explotació

Per tot això, a la jornada formativa d’avui s’ha prioritzat la revisió de les condicions d’explotació que estipulen, entre altres factors, els preus màxims a cobrar.

En aquest sentit, el preu de les gandules i els para-sols es situa en els 10 euros per dia i els 5 euros a partir de les 15:30 hores. Pel que fa als esports nàutics, els patins de pedals o similars han de llogar-se a 15 euros cada mitja hora, el mateix preu que s’estipula per als caiacs i similars. Les activitats d’esquí nàutic o esquí bus contemplen un preu de 15 euros per cada 20 minuts i les de windsurf 30 euros per cada mitja hora. Finalment, les embarcacions a vela poden llogar-se a 60 euros cada hora.

En tots els casos l’Ajuntament de Sant Josep insisteix en que s’ha d’entregar el tiquet i el justificant de pagament que proporciona el consistori amb els preus estipulats en el moment de llogar l’element.

Pel que fa al vestuari, tots els concessionaris hauran de dur de manera visible una samarreta o polo de color blanc amb l’escut de l’Ajuntament i el nom de l’empresa a la part davantera i el text “Serveis de Platja’ en català, castellà i anglès a la part posterior. La normativa no permet cap altre tipus de publicitats a la vestimenta.

Quant a la superfície i mobiliari de les instal·lacions temporals de platges, en el cas dels quioscos no hauran de superar una superfície tancada de més de 20 metres quadrats, una annexa de 5 metres quadrats i una terrassa de 45 metres quadrats. Així mateix, els elements no podran excedir-se de 8 taules i 32 cadires. Tot hauran de complir la normativa d’accessibilitat, comptar amb plaques solars i bany. A més, el consistori destaca la prohibició d’usar vidre i la prohibició d’emetre música en qualsevol format.

En el cas de les explotacions de gandules para-sols, el nombre màxim d’elements és variable segons les característiques de la platja on estiguin instal·lats. Així mateix, compten amb una sèrie de requisits, com la obligació d’apilar les gandules i guardar els para-sols en acabar diàriament els serveis, netejar manualment l’àrea i els voltants de la instal·lació o una freqüència diària de neteja per garantir uns estàndards de qualitat mediambiental, entre altres.

Finalment, els explotadors d’elements nàutics han de complir la normativa respectant els canals d’entrada i sortida d’elements que, malgrat fer-los ús, conserven la seva condició de públics. Així mateix, tots els artefactes flotants que gestionin han de disposar de la corresponent autorització de funcionament de Capitania Marítima, a més de la resta de permisos necessaris.

Com no podia ser d’una altra manera, els monitors i responsables de l’explotació hauran de disposar de les titulacions habilitants per al maneig de les embarcacions i realització de l’activitat.

 

Neteja

Com que l’Ajuntament de Sant Josep ha detectat algunes incidències en matèria de neteja, aquest apartat també ha estat desenvolupat a la formació duta a terme aquest matí.

Entre les incidències més destacades, el consistori ha explicat que es va detectar un augment de la generació de residus al llarg del dia, especialment en platges amb establiments propers. Concretament, s’utilitzen papereres i punts nets com a contenidors per part d’alguns negocis i concessionaris i els elements que no es retiren fora de l’horari d’ús de les concessions impedeixen la neteja mecànica dels voltants de la concessió.

L’Ajuntament ha aprofitat l’ocasió per presentar el pla de neteja de platges i així demostrar la importància de les bones praxis, també per part dels explotadors, en aquesta matèria per mantenir un entorn net i facilitar les tasques dels operaris de neteja.

La Policia Local de Sant Josep participa a unes jornades de formació en la prevenció i la lluita contra el consum de fentanil

José Antonio Granados, cap de la Policia Local: “La substància encara no ha estat detectada a Eivissa, però per a nosaltres és prioritari anticipar-nos i estar preparats”

Sant Josep de sa Talaia, 14 de març de 2024

 

La Policia Local de Sant Josep de sa Talaia ha organitzat dues sessions formatives especialitzades en la prevenció i la lluita contra el consum de fentanil. Uns tallers duts a terme la setmana passada i avui, dijous 14 de març, per l’empresa Ibiza Nurse Service, a través dels quals els agents han aprés més sobre les característiques d’aquesta substància i sobre com diferenciar els efectes que aquesta produeix en comparació a altres estupefaents.

El cap de la Policia Local de Sant Josep, José Antonio Granados, ha explicat que aquest taller “forma part del pla de formació continua policial que du a terme el departament de formació en coordinació amb els ens sindicals i sorgeix arran de la inquietud que han generat entre els cossos policials algunes informacions i vídeos relacionats amb el consum de fentanil als Estats Units”. En aquest sentit, “tot i ser conscients de que aquesta substància encara no ha estat detectada a Eivissa, per a nosaltres és prioritari anticipar-nos, per si en un futur haguéssim de fer front a alguna intervenció relacionada amb aquestes substàncies”, ha afegit.

De fet, Granados, ha assegurat que “no descartem que es produeixi un consum d’aquesta substancia amb altres. Malgrat que aquest tipus de substàncies es consumeixen més als àmbits marginals, ja veiem aquí substàncies com l’speedball que combinen depressors amb estimulants i per tant podem esperar que dins el mercat negre pugui arribar a detectar-se”. “Arribi o no arribi, nosaltres hem d’estar sempre preparats”, ha afirmat.

Per la seva part, el director sanitari d’Ibiza Nurse Service, Daniel Ausín, ha declarat que un dels principals objectius d’aquesta formació és “desmitificar la intoxicació per fentanil després de l’alarma social que s’ha creat als Estats Units i que ja s’ha traslladat a Europa”. En aquest sentit, també ha admès que “no es preveu que les situacions que es veuen al nord d’Amèrica es traslladin a curt termini al nostre continent”.

Malgrat això, per a Ausín, “és important estudiar els diferents tipus de consums de substàncies, algunes d’elles molt comuns a Eivissa, com són el GHB, la cocaïna o el MDMA, que es donen en entorns lúdics, i aprendre a diferenciar-los”.

 

Què és el fentanil?

El director sanitari d’Ibiza Nurse Service ha explicat que “el fentanil és una substància que en entorns mèdics s’utilitza per alleujar dolors crònics potents, perquè és 100 vegades més potent que la morfina”. A més, ha detallat que “el seu ús hospitalari està molt regulat i és molt comú”.

No obstant això, “és un sedant molt potent que produeix un nivell d’inconsciència en el consumidor i administrat fora de l’entorn sanitari pot arribar a provocar aturades cardíaques severes, degut a que es tracta d’un depressor respiratori molt potent”.

Com a estupefaent es sol consumir per inhalació i injecció, però les fórmules de consum poden estendre’s degut a la naturalesa del producte.

El principal antídot del fentanil s’anomena naloxona, un medicament que utilitzen els serveis d’emergències i que s’administra per via nasal o intravenosa. Per ara, a Espanya no està regulat que la policia pugui proveir-se d’aquesta substància. Per això, en cas de ser necessari actuar, és important donar ràpidament avís a personal sanitari.

Sant Josep forma les Associacions de Pares i Mares en coeducació i famílies igualitàries

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia informa que el dimarts 12 de març es va dur a terme una activitat formativa dirigida a totes les Associacions de Pares i Mares del municipi sobre coeducació i famílies igualitàries en el marc del desenvolupament del Pla d’Igualtat del municipi.

Aquesta activitat va comptar amb representació de gairebé totes les associacions de pares i mares del municipi i fou una trobada molt col·laborativa i participativa, on es va reflexionar com des de les famílies es pot promoure la igualtat durant totes les etapes de la vida d’un infant i com el joc i la lectura poden ser grans aliats per aconseguir aquest objectiu.

Des de l’Ajuntament es va oferir la possibilitat de repetir aquesta sessió en cada un dels centres educatius sempre i quan així ho sol·licitin les AMIPAS.

La iniciativa forma part d’una sèrie de propostes formatives que contempla al Pla de la mateixa manera que ja ho fou la sessió dedicada a clubs esportius que es va portar a terme a final de l’any passat.

Sant Josep presenta l’Auditori Caló de s’Oli a agents especialitzats en el sector MICE d’Eivissa

L’Ajuntament de Sant Josep, a través de l’àrea de Promoció Turística, ha organitzat avui una visita guiada a l’Auditori Caló de s’Oli on han participat un grup d’agents de l’illa d’Eivissa especialitzats en el sector MICE, per tal que coneguin totes les particularitats i la versatilitat que ofereix aquest espai ubicat a un entorn inigualable de Cala de Bou.

L’aposta per promocionar el turisme MICE a Sant Josep de sa Talaia es centra, en gran part, en donar a conèixer l’Auditori Caló de s’Oli, un espai amb capacitat per a 240 persones al seu interior i 300 a l’exterior on es poden celebrar tot tipus d’esdeveniments culturals, així com congressos i reunions d’empreses que, en conjunt, ajuden a desestacionalitzar el turisme.

Les darreres fires turístiques de Londres, Madrid i Berlín, l’Ajuntament de Sant Josep ha promocionat aquest equipament municipal entre agents especialitzats d’àmbit nacional i internacional. En aquest cas, l’estratègia es centra en agents locals, ja que és igualment important que l’Auditori Caló de s’Oli sigui reconegut a Eivissa.

La gimcana «Sant Josep Express 2024» prorroga les inscripcions fins el proper dijous, 14 de març

El premi per a l’equip guanyador de la jornada serà un viatge per a quatre persones a Port Aventura

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, des de les regidories de Cultura, Joventut i Festes, informa que s’han prorrogat fins dijous les inscripcions per participar a la gimcana «Sant Josep Express 2024», la tradicional gimcana que anys enrere es celebrava en el marc de les festes patronals de Sant Josep. Una jornada en què vint equips de quatre persones cadascun competiran desplaçant-se a diferents punts del municipi per completar les proves que els acostaran a la cultura i patrimoni locals.

La regidora de Participació, Formació i Festes, Isabel Castellar, ha explicat que la iniciativa, i ha detallat la «importància que en el marc festiu de Sant Josep s’aposti per propostes d’oci saludable i diversió que impliquin diferents generacions».

Com assenyalen les bases de participació, la «Sant Josep Express» es presenta com «una activitat lúdica per conèixer el municipi i la cultura pròpia mitjançant la realització d’una gimcana amb proves i reptes». Entre els objectius, «es busca que els joves i adults que hi participin estableixin vincles intergeneracionals i estratègies en equip per superar el joc». Les proves es distribuiran per tot el territori municipal. Els equips es mouran en un vehicle propi i hauran d’anar resolent els reptes per descobrir els punts pels quals hauran de passar.

Podran participar a la gimcana un màxim de 20 equips de 4 persones cadascun, que es seleccionaran per ordre d’inscripció. L’equip circularà amb el seu vehicle propi i els integrants hauran de tenir, com a mínim, 16 anys. Així mateix, és obligatori que a cada equip hi hagi, almenys, dos majors d’edat.

El premi per a l’equip guanyador de la jornada serà un viatge per a quatre persones a Port Aventura.

La regidora de Cultura, Patrimoni i Educació, María José Ríos, apunta que «els concursants podran conèixer de primera mà el patrimoni del municipi, i demostrar els coneixements de cultura local, en una dinàmica poc habitual i molt atraient». Per la seua banda, Xicu Ribas, regidor d’Esports, Joventut i Transparència, afegeix que «serà molt beneficiós per als joves del municipi gaudir de la cultura d’una manera tan nova, al mateix temps que estableixen vincles amb la gent gran per aconseguir les respostes a les proves».

Les bases estan publicades al web de l’Ajuntament (www.santjosep.org). S’hi especifica la informació general del joc així com el mode d’inscripció d’equips i la documentació que s’hi ha d’adjuntar. El termini d’inscripció acaba el dijous 14 de març a les 12:00 hores.

Sant Josep prepara una Flower Power de les que fan època: Smoking Stones, The Metralles, tres dj’s i dos escenaris

La festa es trasllada a la zona de vianants annexa a l’Ajuntament, amb actuacions en tots dos laterals

També hi haurà il·luminació i decoració especial i, a la tarda, una ‘miniflower’ infantil

Tot apunta a que aquest dissabte, 16 de març, Sant Josep viurà una Flower Power de les que fan època. La renovada plaça al costat de l’Ajuntament i els carrers per als vianants que l’envolten albergaran per primera vegada una festa amb dos escenaris, dos bandes, tres dj’s, gent disfressada i una il·luminació i decoració mai vistes a Sant Josep. Es preveu molt bon ambient i el poble de gom a gom.

El primer dels escenaris estarà situat a la plaça annexa a l’Ajuntament, davant de la farmàcia. Allà començaran la festa els dj’s Jordi Cardona i Javi Box, a partir de les 20 hores, mentre que a les 22:30 hores tindrà lloc el concert dels catalans Smoking Stones, famosa banda tribut als Rolling Stones i vella coneguda entre els rockers de Sant Josep, que ja va armar un gran renou en la Flower Power de 2008, en aparèixer tocant sobre una plataforma de contenidors, enmig de l’avinguda que creua el poble. Aquell concert encara es recorda com un moment apoteòsic en la història de les festes de Sant Josep.

Mentrestant, en el segon escenari, situat al carrer lateral, just a la façana contrària del Consistori, enfront del restaurant Es Galliner, la música arrencarà amb el dj i autor de l’espectacular cartell de l’esdeveniment, Ric Jazzbo, també cap a les 20 hores. Jazzbo no donarà concessió a una altra música que no sigui flower i autènticament hippy. A les 21 hores, cedirà l’escenari al potent grup local de rockabilly The Metrallas.

Segons vagin acabant els concerts, els dj’s reprendran la presència en l’escenari, prolongant la festa fins a ben entrada la matinada.

Els més petits tendran el seu propi esdeveniment a la tarda, a partir de les 17:30 hores, amb la celebració de la Festa Miniflower, en el mateix espai, amb animació, minidisco amb Cachirulo i altres sorpreses.

Una fotocòpia dels Stones

Els Smoking Stones ja han actuat a l’illa en innombrables ocasions i fins i tot tenen una tropa d’amics en el municipi, als quals visiten de tant en tant. La banda ja té gairebé 30 anys d’història. Va néixer el 1995 per encàrrec, quan un periodista, Jordi Tarda, els va demanar que muntessin un grup per a les Nits de Rock de Sedó (Lleida), que interpretés temes dels Stones de la manera més fidedigna possible. Varen sortir a l’escenari com Tarda Rock Band i el seu èxit va ser tan increïble i inesperat que els varen oferir actuacions per a un any sencer. Al cap d’un temps, es varen buscar un nom més d’acord amb l’espectacle: Smoking Stones.

Han protagonitzat centenars i centenars de concerts, han publicat diversos àlbums i continuen sorprenent al públic que els contempla per primera vegada, no sols per la qualitat musical i la semblança de la veu i els instruments amb els autèntics Stones, sinó per l’estètica, en la qual destaca l’insuperable Sergi ‘Jagger’ Ortiz, que canta, balla i es mou igual que l’original. L’acompanyen Alberto Collazo a la guitarra en el paper de Keith Richards, Luis Miguel Arcos també a la guitarra, Cristian ‘Poyo’ Moya als teclats, Jaime Prats al baix i Miguel Izquierdo a la bateria.

 

The Metrallas, hereus del millor rockabilly

El trio de rockabilly The Metrallas està format per tres veterans de l’escena musical pitiusa: Ricky Lee, ex The Frigolos, exerceix com a vocalista i guitarrista; Rafa Bonet, ex de Rockavila, s’ocupa del baix, i Peter Ortega, que va tornar a l’illa fa pocs anys després de convertir-se en un dels principals bateries de rockabilly de Barcelona, porta la percussió. Per aquest concert comptaran, a més, amb la col·laboració especial del guitarrista Iván Pacheco, fundador del grup Swingin Tonic.

El repertori de The Metrallas oscil·la entre versions del primer rockabilly dels anys 50, amb temes de Eddie Cochran, Gene Vicent, Johnny Carroll i altres clàssics, al ressorgiment d’aquest gènere en els 80, quan es va tornar més accelerat i punk. Ho exemplifiquen bandes com Stray Cats, The Paladins, The Meteors, The Cramps i altres. Música, en definitiva, que impulsa a ballar.

 

Sant Josep celebra el seu patró amb una àmplia programació de festes que recull mig centenar d’activitats durant tot març

Dimarts, 19 de març es celebrarà el dia gran de Sant Josep amb una missa solemne i processó al migdia, mentre que a la tarda destaca el retorn de Projecte Mut

L’Ajuntament i diferents entitats del municipi han elaborat un programa ple d’activitats culturals, esportives i, com no, festes populars entre els dies 10 i 28 de març

El mes de març és sinònim d’unió i celebració a Sant Josep de sa Talaia, que inicia aquesta setmana les seves festes patronals. L’alcalde del municipi, Vicente Roig, i la regidora de Participació, Formació i Festes, Isabel Castellar, han presentat el programa d’activitats que l’Ajuntament ha elaborat amb la col·laboració de les diferents associacions i entitats del municipi, moltes d’elles també presents a la convocatòria. Una amplia agenda pensada per a que tots els vesins i visitants gaudeixin de quasi 20 dies de festejos.

En paraules de l’alcalde, Vicente Roig, “les Festes de Sant Josep donen pas a la primavera i això es veu reflectit als nostres carrers, on vesins i visitants gaudeixen cada any de les seves activitats”. Segons Roig, “és molt emocionant veure com el poble continua mantenint viva la tradició i aquesta s’estén, a més, entre els nouvinguts i els nostres vesins”. Per la seva part, la regidora de Festes, Isabel Castellar, ha aprofitat l’ocasió per agrair “l’entrega i el treball incessant de totes les associacions i grups del municipi, sense el quals seria impossible poder presentar un programa tan complet i tan divers, que té com a principal objectiu que tothom sortim al carrer i formem part d’ell”:

DESCÀRREGA EL PROGRAMA DE FESTES

El tret de sortida oficial de les Festes de Sant Josep tindrà lloc el proper dijous, 14 de març, amb el tradicional pregó, que enguany farà l’exregidor president del Club de Majors de Sant Josep, Toni Cardona Marí ‘Pujolet’. Un acte que anirà acompanyat d’una torrada popular de sobrassada amenitzada amb l’actuació del grup Eivissurfers. Tot això tindrà lloc a partir de les 20 hores a la plaça de l’Església.

El dia gran del patró, dimarts, 19 de març, l’agenda d’actes iniciarà, com és costum, amb una missa solemne cantada pel Cor de Sant Josep i oficiada pel Bisbe d’Eivissa i Formentera, en Vicent Ribas. Un cerimònia que, com mana la tradició, anirà seguida de processó. A continuació, el Grup Folklòric Sant Josep de sa Talaia i el Grupo Álvaro Cunqueiro, de Valdoviño (A Coruña), oferiran una actuació, mentre els obrers de la parròquia repartiran vi i orelletes al públic assistent.

Ja a la tarda, a partir de les 18 hores, la companyia lleidatana Xip Xap Teatre representarà la funció ‘Rag & Bone’ a la zona per a vianants que rodeja l’Ajuntament. Es tracta d’una obra itinerant amb titelles i moltes sorpreses, amb una duració d’uns 60 minuts i dirigida a tota la família.

Posteriorment, el grup Calle Bogaloo serà l’encarregat d’amenitzar la tarda amb un concert que oferirà a partir de les 19:30 hores, donant pas, a partir de les 21 hores al retorn als escenaris del reconegut i estimat grup eivissenc Projecte Mut, que ens farà vibrar amb la seva música el que resti de vetllada.

El dia de Sant Josep acabarà, com no podia ser d’altra manera, amb un correfoc a càrrec dels dimonis dels Mals Esperits, que omplirà de llum i pólvora els carrers del poble.

 

Festes populars

Les cites mes multitudinàries de les Festes de Sant Josep sempre tenen lloc a les festes populars i enguany no serà una excepció.

Dissabte 16 de març Sant Josep acull una de les festes més estimades a l’illa d’Eivissa, la Flower Power. La vetllada començarà a les 19:30 hores i s’estendrà al llarg de la nit amb les actuacions de The Metrallas, DJ Javi Box, DJ Sr. Cardona i el grup Smoking Stones, als voltants de l’Ajuntament.

La festa dels adults, però, anirà precedida per una ‘Miniflower’ pensada per als més petits. Aquesta prèvia de la Flower Power començarà a les 17 hores també a un dels carrers adjacents al consistori.

La següent setmana, divendres 22 de març, a partir de les 20 hores, tindrà lloc l’esperat XIV Correbars que, com sempre, omplirà de música en directe i festa diferents bars del poble: Can Bernat Vinya, 60 Grados Gastrobar, Can Ricu, Es Galliner, GranOla i el centre de majors de Sant Josep. A més, aquell dia els establiments oferiran una oferta gastronòmica especial per a la ocasió, amb canyes i pintxos a cinc euros.

I, quasi sense descans, dissabte 23 de març, polp a s’olla! Els carrers per a vianants de Sant Josep acolliran la II edició del Concurs de Frita de Polp, organitzat per Ca sa Majora, en un ambient festiu amenitzat pels grups i artistes Hostal Pascual, The New Young Polaks, DJ José Díaz, La Repera i Animal DJ’s.

 

Cultura i tradició

Les activitats culturals donen el seu tret de sortida el divendres 15 de març, a les 17:30 hores, amb el contacontes ‘Tina, convida a volar’, a càrrec de La Fornal Espectacles. Es tracta d’una activitat infantil amb entrada lliure, recomanada a partir dels 2 anys, que tindrà lloc a la biblioteca de Sant Josep.

Aquell mateix dia, a les 18:30 hores, els adults tenen cita a la inauguració de l’exposició ‘Pesca de temps ha’, organitzada pel Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia, al Centre de Cultura Can Jeroni. Una mostra que romandrà oberta al llarg de totes les festes patronals.

Així mateix, dissabte 16 de març, els amants del cant coral podran gaudir de la Trobada Coral Festes de Sant Josep a l’església del poble, on participaran, a partir de les 20:15 hores, el Cor de Sant Josep i el Cor de l’església Grecocatòlica – Ucraïnesa.

Diumenge 17 de març, a les 11 hores, es celebrarà una missa a la parròquia de Sant Josep i en acabar hi haurà activitats festives i mercat ambulant a càrrec de Mans Unides. Tot això anirà seguit d’un dinar en benefici de Mans Unides a la plaça de l’Església i, a les 20 hores, una ballada a càrrec del grup corunyès Álvaro Cunqueiro.

Posteriorment, dilluns 18 de març, el Centre de Cultura Can Jeroni acollirà, a les 19:30 hores la xerrada organitzada per la biblioteca municipal de Sant Josep de sa Talaia ‘No t’agrada la poesia (o potser sí)’, a càrrec de Ben Clark.

El cinema també forma part del programa de festes i per això el dimecres 20 de març, a partir de les 20 hores, sota el títol ‘Cine i memòria’ es projectaran a Can Jeroni una sèrie de pel·lícules rodades al municipi de Sant Josep al llarg del segle XX, comentades pel cineasta Enrique Villalonga i amb un col·loqui moderat per la psicòloga Ana Serapio.

La música completa la vessant cultural del programa d’activitats, amb un concert de la Banda Municipal de Sant Josep de sa Talaia, el dissabte 23 de març, a les 17 hores, a l’auditori Caló de s’Oli; un concert del Cor Municipal Can Blau i el Cor Juvenil al Centre de Cultura Can Jeroni, el diumenge 24 de març, a les 19 hores; i el concert ‘Música, clar que sí!’, a càrrec dels alumnes d’ensenyaments elementals i professionals de Can Blau, que tindrà lloc entre els dies 25 i 27 de març, a les 18 hores, a Can Jeroni.

 

Competicions, gimcanes i activitats esportives

El programa de les festes patronals s’inicia el diumenge 10 de març amb la celebració del Campionat d’Eivissa per equips de pesca submarina Festes de Sant Josep. La competició tindrà lloc entre les 9:00 hores i les 15 hores i, posteriorment, a partir de les 16:00 hores, a la plaça de l’Església, es farà la pesada, les classificacions i diferents rifes de peix entre tots els assistents.

Aquesta és la primera de les competicions i activitats esportives amb què compta el programa de les Festes de Sant Josep 2024.

Diumenge 17 de març, a partir de les 10 hores, s’ha organitzat la sortida de marxa nòrdica de la Bassa a les Platges de Comte. El punt de trobada serà a les 9:30 hores a la platja de la Bassa i l’Ajuntament posarà a disposició de tots els participants que ho necessitin bastons de marxa nòrdica.

Aquell mateix dia, també a les 10 hores una altra cursa, en aquest cas ciclista. La BTT sa Capelleta, que organitza el Grup Esportiu Es Vedrà.

Hores més tard, a partir de les 17:30 hores, al costat de l’Ajuntament hi haurà una exhibició de gimnàstica rítmica a càrrec de la UE Sant Josep.

El següent cap de setmana, divendres 22 de març, entre les 16 i les 20 hores, es celebrarà a les pistes del CEIP l’Urgell la X Diada del Patinatge Sant Josep. Una activitat pensada per als més petits on, a més de gaudir amb els patins, els participants podran participar a jocs d’eslàlom i salts, amb música i molts regals per repartir.

I diumenge 24 de març, és el torn de la Tirada de Compak Sporting Festes de Sant Josep, al coll des Jondal. Una activitat organitzada per la Societat de Caçadors de Sant Josep que tindrà inici a partir de les 9 hores.

Quasi en paral·lel, al Poliesportiu Es Cubells, es celebrarà el Trofeu Festes de Sant Josep de Tir amb Arc, que començarà a les 9:30 hores.

A les 10 hores, davant l’Ajuntament de Sant Josep, serà la sortida de la XVI Cursa Trail sa Talaia 2024, que té dues distàncies: una de 21 quilòmetres i una altra de 10 quilòmetres. Les inscripcions per participar es poden fer a la web elitechip.net i els 10 euros que costa apuntar-se aniran destinats a L’Associació de Pares de Nens amb Càncer de Balears (ASPANOB).

I al migdia, a partir de les 12 hores, hi haurà una competició de tir amb bassetja, modalitat pedra, puntuable per al Campionat d’Eivissa 2024, organitzada pel Club JASA. Es celebrarà a s’Arenest, a l’avinguda Diputat Josep Ribas.

La darrera activitat esportiva, amb la qual es tanca també el programa de festes, tindrà lloc el dijous 28 de març, a partir de les 10 hores, quan tindrà inici la caminada per cas Puvils, coll des Vent i torrent des Cirer. Una ruta circular d’unes tres hores, organitzada per l’Associació de Vesins de Benimussa, que partirà de la botiga de Can Jordi.

 

Més activitats

L’agenda d’activitats que configuren el programa de Festes de Sant Josep 2024 la completen altres activitats com el mercadet de segona mà i un dinar popular al CEIP Urgell, el diumenge 10 de març, a partir de les 12 hores; la jornada familiar amb jocs de fusta gegants i xocolatada, el dissabte 24 de març a Cala Vedella, o el dinar d’homenatge a les persones majors del poble, que tindrà lloc el dilluns 25 de març, a les 14 hores.

Sant Josep inicia les tasques de desmantellament de l’abocador il·legal de Cala Tarida després d’obtenir l’autorització judicial

L’execució dels treballs de manera subsidiària per part de l’empresa Herbusa té un cost de 752.436,34€, que haurà de retornar el propietari a les arques municipals

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, ha iniciat aquest matí les tasques de desmantellament de l’abocador il·legal de Cala Tarida que el consistori té la comesa d’executar de manera subsidiària a través d’una autorització judicial.

L’alcalde de Sant Josep, Vicente Roig, ha acudit, junt amb la regidora de l’àrea, Felicia Bocú, a supervisar els treballs que des d’avui i durant les properes setmanes durà a terme l’empresa Herbusa, adjudicatària de les tasques, i tècnics del departament de Medi Ambient. Al dispositiu s’han sumat diversos efectius de la Policia Local de Sant Josep i de la Guàrdia Civil, que s’han fet càrrec de vetllar per la seguretat de l’operatiu.

Durant aquesta primera jornada s’ha dut a terme una inspecció ocular del terreny que ocupa l’abocador il·legal i s’ha començat a fer un inventari de les embarcacions, vehicles i escombraries que s’hi troben allà. Aquesta fase està previst que s’estengui també a demà i ja serà a partir de la propera setmana quan els operaris podran començar a extreure els residus.

En declaracions als mitjans de comunicació, Vicente Roig ha afirmat que “ens trobem en un moment al qual cap administració voldria arribar, què és veure’ns obligats a entrar a una propietat privada per tal de fer net un terreny per la falta de responsabilitat de la propietat”. Malgrat això, l’alcalde ha volgut expressar “l’actitud col·laborativa que ha mostrat avui el propietari del terreny, que ha accedit des d’un primer moment a parlar i a facilitar les tasques”.

En aquest sentit, ha recordat que l’Ajuntament de Sant Josep ha fet tot el possible des de fa anys per tal que fos el mateix propietari qui dugués a terme les tasques de neteja i gestió dels residus.

 

Antecedents

Des de l’any 2016, el consistori ha rebut nombroses queixes i denúncies per acumulació de residus, materials perillosos, restes d’obra, vehicles i embarcacions abandonades o ferralla, entre altres deixalles. A partir d’aquestes denúncies i les comprovacions dutes a terme per l’Ajuntament i la Policia Local es varen iniciar diferents expedients de requeriments de neteja i gestió dels residus a la propietat.

No obstant això, cap d’aquests requeriments va tenir èxit i, per això, l’any 2022 es va decretar sancionar-la amb una multa econòmica i, en cas de no netejar el terreny, l’execució subsidiària per part de l’Ajuntament de Sant Josep, tal i com recullen les ordenances municipals i la normativa de residus.

El novembre de l’any 2022 es va decretar l’execució subsidiària a la vista de l’incompliment per part de la propietat de la neteja del solar. Des de llavors s’ha treballat seguint totes les garanties legals per poder executar les feines amb una empresa autoritzada per a la gestió dels residus acumulats i per poder obtenir una autorització judicial de l’accés al terreny.

D’altra banda, el 2023 es va sol·licitar judicialment l’accés a la finca que no es va obtenir fins a mitjans de febrer del 2024, quan s’han pogut iniciar les tasques.

Pel que fa a l’execució dels treballs del contracte esmentat s’ha licitat i adjudicat a l’empresa Herbusa, per un import de 752.436,34€. Un cost que es reclamarà als propietaris per tal que aquesta actuació no suposi un cost per a les arques públiques.

 

“Responsabilitat”

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, Felicia Bocú, ha volgut aprofitar l’ocasió per “apel·lar a la consciència i responsabilitat dels ciutadanss del nostre municipi per mantenir els seus terrenys en bon estat de neteja i gestionar els residus correctament. Igual que anim els vesins d’aquest municipi que siguin responsables, també feim l’advertiment que aquells ciutadans que no actuïn correctament es trobaran amb un Ajuntament disposat a fer complir les lleis”.

Sant Josep executa la retirada d’una embarcació abandonada a Es Codolar i les restes d’un vehicle despenyat a Es Bol Nou

Els treballs s’han dut a terme a través d’una empresa de busseig professional, mitjançant una embarcació de grans dimensions equipada amb una grua i un equip de bussejadors

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que s’han retirat de la platja d’Es Codolar i d’Es Bol Nou una embarcació tipus pastera abandonada des del passat mes de gener i les restes d’un vehicle despenyat per un dels penya-segats a finals de l’any 2022, respectivament.

En el cas de l’embarcació, a mitjans de gener els tècnics de Medi Ambient la varen detectar en estat d’abandonament a la platja d’Es Codolar i, degut a la seva ubicació, no era possible retirar-la per via terrestre. Per això, s’han hagut d’organitzar els treballs per tal de retirar-la per via marítima.

Pel que fa al vehicle, aquest es va precipitar a la mar des d’un dels penya-segats d’Es Bol Nou, quedant també a una zona de difícil accés per terra. La retirada a través d’aquesta via era inviable i una part de la carrosseria va ser recollida l’any passat per via marítima. No obstant això, una vegada duts a terme aquests treballs, es va detectar que al fons marí havia quedat una part de l’eix del vehicle i amb el pas del temps també s’havia desplaçat una altra part fins a la vora de la mar.

Els treballs de retirada s’han dut a terme a través de l’empresa de busseig professional Servicios Subacuáticos Ibiza, mitjançant una embarcació de grans dimensions equipada amb una grua i un equip de bussejadors.

Tant l’embarcació com les restes del vehicle, una vegada retirats del litoral, han set traslladats al Port d’Eivissa, per tal que s’encarregui d’ells un gestor autoritzat per aquest tipus de residus (Ca na Negreta).

Els treballs han tingut un cost total de 6.715,50€.