Notícies

El servei de socorrisme de les platges de Sant Josep de sa Talaia han intervingut enguany en 24 accions de rescat i en un total de 16 incidents greus durant la temporada de banys d’enguany

6 novembre, 2020

El servei de salvament de les platges de Sant Josep de sa Talaia ha participat en un total de 24 accions de rescat duran la present temporada. En aquestes accions es valora que la intervenció dels professionals ha estat «vital per assegurar la integritat dels usuaris», segons el resum d’intervencions d’aquesta temporada de banys anòmala. Per la pandèmia, s’han desplegat menys socorristes del que estava previst, amb un màxim de 34 professionals en els messos centrals de la campanya i 24 en els extrems de la temporada, des de la part final de maig, quan es va permetre l’ús de les platges, i tot el mes d’octubre. Tot i això, han disposat de més mitjans per actuar a tot el litoral del municipi.

«El fet de disposar d’embarcacions amb una dotació pròpia i desplegats a diversos punts del municipi ens ha permès escurçar el temps de reacció i arribar abans a zones sovint complicades on s’ha demostrat la preparació d’aquests professionals», ha dit el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch. La majoria dels rescats s’han fet a punts de la costa situats a l’interior del Parc Natural de ses Salines, tot que també s’han registrat un nombre rellevant de casos a Cala Vedella (9).

Una de les qüestions a les que s’han hagut d’enfrontar els i les socorristes ha estat l’aplicació de les mesures de prevenció de la COVID-19, «una situació a la que ens hem hagut d’adaptar també a les platges i en la que l’ajut d’aquest col·lectiu ha estat vital per garantir la seguretat de tots», ha valorat Guasch. Entre altres, els socorristes han vetllat pel compliment de la separació mínima entre banyistes i grups i han estat els que han detectat les situacions d’aglomeració en que ha estat necessari regular l’accés a determinades platges.

Però el servei també s’ha hagut d’adaptar als efectes de la pandèmia, amb set socorristes afectats pel coronavirus en algun moment de la campanya, que ha tengut una incidència del 20% sobre el planter.

Val a dir que la temporada de bany s’ha saldat sense cap víctima tràgica a l’arena, tot i que els socorristes han recuperat el cos d’una persona ofegada. En total, han participat en 16 incidents greus -en els que ha estat necessària l’activació d’altres cossos d’emergència com el 061-. El trasllat de la persona afectada ha estat necessari en 14 d’aquests casos.

Tot i això, el gruix de les atencions de primers auxilis que han hagut de fer els i les socorristes han estat per picadures de borns (839), a més de les causades per altres animals (26) i les escasses que estaven originades per peixos aranya (3).

Guasch ha agraït novament als i les professionals del servei de salvament «tota la feina que han fet en aquesta temporada, on han prestat un servei important en moments complicats per a tots» i també «el gest d’altruïsme i la implicació amb el nostre municipi que ha demostrat aquest col·lectiu», que va organitzar una jornada de neteja a la platja des Migjorn de ses Salines el cap de setmana passat abans de donar per acabada la temporada de vigilància a les platges de Sant Josep.