Notícies

Els serveis socials de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia han obert 196 expedients de nous usuaris arrel de la pandèmia i han aprovat un augment de la despesa del 140% en ajuts d’aliments i emergència en relació al mateix període de l’any passat. A dia d’avui no hi ha esperes per rebre auxili, atès que totes les peticions s’atenen en la mateixa setmana

5 maig, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha reprès la normalitat institucional amb la celebració del seu ple ordinari corresponent al mes d’abril després d’haver hagut de suspendre’l al març degut a l’estat d’alarma. En aquesta sessió s’ha donat compte del reforç de l’atenció als serveis socials municipals, que davant la paralització de l’activitat econòmica han vist augmentar el nombre de peticions d’ajut per part de la ciutadania. En concret, en la seva primera exposició l’alcalde ha destacat els 196 expedients oberts de nous usuaris dels serveis socials municipals durant el període de confinament.

En aquest temps s’han atès 700 demandes telefòniques i s’ha incrementat en un 140% la despesa en ajuts d’aliments i d’urgència, comparant amb la registrada l’any passat per aquestes amb un total de 66.680 euros destinats a adquisició d’aliments, pagament de rebuts de subministraments o suport al manteniment de l’habitatge. A més, s’han tramitat 75 rendes bàsiques.

Amb la previsió de que el seguiment dels usuaris existents i els gairebé 200 nous suposarà un augment del número de tràmits, el servei es reforçarà amb dos treballadors socials més. Val a dir que des de la regidoria d’Economia han apuntat que a dia d’avui ja s’han gastat 130.000 euros dels 300.000 previstos als pressupostos per tot aquest any, una despesa que és més del doble que l’any passat en aquestes dates.

Pel que fa a l’atenció a les persones en risc d’exclusió, s’ha posat en marxa un alberg d’emergència al poliesportiu de Can Guerxo que en només una setmana ja té ocupades les 10 places inicials previstes. Val a dir que ja es disposa al centre de tot el necessari per anar ampliant la seva capacitat, de fet, a dia d’avui ja podria doblar-la si fos necessari, gràcies a les aportacions de mobiliari i roba de llit fetes des del Grupo Empresas Alonso Marí.

A més, els serveis socials estan recolzant els centres educatius amb el seguiment d’alumnes amb dificultats per seguir les classes a distància i s’han proporcionat equips o material docent a diversos d’ells.

Alhora, es manté el servei de menjar a domicili amb un repartiment de menús cada dos dies que realitzen els voluntaris de Protecció Civil i arriba a 25 persones. A aquestes s’ha d’afegir els usuaris que reben els sis menús que proporciona Apfem Aktua, amb un total de 31 persones que reben a casa el necessari per mantenir el confinament.

Marí Ribas ha agraït «el sobre esforç molt important que realitzen en aquests dies els treballadors i treballadores dels serveis socials del nostre municipi» amb una abnegació que ha volgut remarcar. Però també ha destacat que tot i la situació de confinament «s’ha estat treballant des de tots els departaments» per fer avançar els expedients oberts o per avançar la planificació

En la sessió s’han repassat els distints àmbits en els que s’han acordat ja mesures, com la decisió d’incorporar als pressupostos d’enguany el 20% del romanent de l’exercici anterior, 660.000 euros dels 3,3 milions de superàvit, segons la liquidació del pressupost de 2019 aprovada avui mateix, amb un grau d’execució del 94%. Aquests fons es destinaran a despesa social i a tot allò derivat de la gestió de la crisi del Covid-19, com el reforç de la neteja als llocs de més afluència o la realització de proves de detecció del coronavirus al planter de la Policia Local, als voluntaris de protecció civil, a treballadors de serveis socials i al personal de cementiris, entre altres.

L’alcalde també ha senyalat que «la producció de feina no ha minvat en absolut a l’Ajuntament», després de les mesures adoptades la reorganització de determinats serveis municipals des de la suspensió de l’atenció al públic. 65 realitzen teletreball i altres, com els bidells escolars, han estat reassignats a tasques com el repartiment de llibres a domicili o altres serveis de repartiment. També és el cas del personal de les piscines municipals, monitors i administratius. Com no podien fer teletreball, han reforçat l’atenció telefònica dels serveis socials i s’ocupen d’anar cridant a les cases de les persones majors del municipi per saber com estan, detectar qualsevol necessitat i trencar la incomunicació que molts ells poden estar patint.

Tots els grups han acordat celebrar un plenari extraordinari en 15 dies per estudiar mesures per incentivar l’activitat econòmica del municipi. En aquest àmbit, la regidora d’Educació i Treball, Noemí Boned, ha anunciat que l’Ajuntament posarà en marxa «un punt d’informació i assessorament en matèria laboral a les persones i empreses afectades per la situació de paralització econòmica actual».

El regidor d’Economia, Vicent Rosselló, ha insistit en que des de l’Ajuntament no es cobrarà per serveis no prestats, com ara els cursos i tallers que s’han hagut de suspendre o les quotes de les instal·lacions esportives ara tancades. Aquest mateix principi s’aplicarà als canons, taxes i preus públics, al marge que es puguin aprovar altres mesures per incentivar l’economia de Sant Josep. Entre elles, les possibles rebaixes o ajornaments d’impostos en les que ja es treballa amb la resta de municipis i que es tractaran també en la propera sessió extraordinària.

En aquest sentit, la junta de govern ha acordat després del plenari d’avui ajornar fins el 30 de juny el pagament del canon per les concessions de platges del municipi, uns ingressos de 4,5 milions d’euros que s’havien de formalitzar abans del 15 de maig. Recordant el compromís de no cobrar als concessionaris pels mesos que no podran treballar, l’equip de govern espera que per finals de juny ja es podrà saber la possible durada de la temporada, si n’hi ha, i fixar quin canon s’haurà de pagar per les concessions. També s’ha demanat a Costes que no cobri enguany la seva part del canon per tal de minimitzar les càrregues d’aquests concessionaris.

L’Ajuntament ha celebrat la seva primera sessió plenària telemàtica, fet obligat pel confinament decretat en l’estat d’alerta, amb una presència molt reduïda de regidors a la sala de plens i la participació de la resta des dels seus despatxos a l’Ajuntament, a altres institucions o des dels seus domicilis. La sessió començat amb un minut de silenci en record de les persones que han perdut la vida durant la pandèmia i ha estat retransmesa per les xarxes socials municipals, per comptes del canal habitual, fet que ha possibilitat els comentaris dels internautes.