Notícies

La caldera de biomassa instal·lada a les piscines de Sant Josep ha permès reduir en un 88% les emissions de CO2 de combustibles fòssils. El consum de gasoil passa de 70.000 a 8.000 litres anuals de mitjana

5 març, 2020

La caldera de biomassa instal·lada a les piscines municipals de Sant Josep l’any 2014 ha permès passar d’un consum anual de gasoil que oscil·lava entre els 65.000 i els 70.000 litres anuals als 8.000 anuals de mitjana que representa aquesta tecnologia, molt més neta a efectes ambientals. Des de la seva posada en marxa, el consum de gasoil ha representat entre 7.000 i 9.500 litres de gasoil/any, amb una mitjana de 8.000 litres anuals, fet que representa un descens del 88,6% en el consum de gasoil anuals.

La climatització de la piscina amb una caldera de biomassa ha permès estalviar, a més, l’emissió a l’atmosfera de pels voltants de 170.000 kg/any de CO2 provinents de fonts no renovables. Això és així perquè arrel de la implantació d’aquesta tecnologia, més neta, ha fet reduir a una mitjana de 23.000 kg/any l’aportació de CO2 de fonts no renovables, quan abans representaven uns 190.000 kg/any, una davallada del 87,9%. L’única excepció en aquesta reducció va registrar-se en 2017, quan degut a una avaria de la caldera de biomassa es va retornar a la de gasoil durant uns mesos.

Aquests resultats superen fins i tot les previsions que es tenien quan es va anunciar aquesta mesura, que eren de reduir un 70% els gasos d’efecte hivernacle. Altres objectius que es perseguien són la reducció de la dependència de combustibles fòssils i l’augment de l’autosuficiència energètica del municipi.

Ara, l’empresa encarregada del subministrament de la biomassa, Ingenia Ambient & Natura, ha portat a terme un estudi de l’estalvi que representa aquest sistema de climatització de la piscina, com una millora proposada durant la licitació del contracte de subministrament d’estella per a la caldera.

A més, està previst connectar aquesta caldera també al camp de futbol municipal de Sant Josep, amb el que també es podran deixar de fer servir les de gasoil d’aquestes instal·lacions. Aquesta actuació tendrà un cost d’uns 35.000 euros i es tracta de connectar les canonades d’aigua de totes dues infraestructures esportives per sota el ferm del carrer que les separa.

Val a dir que la nova caldera es va instal·lar amb una ajuda del 80% del pressupost procedent del programa europeu Leader de les Pitiüses. Aquesta acció perseguia no només uns beneficis ambientals sinó també uns altres indirectes que també és important destacar. «Entre altres, la generació d’una demanda local de biocombustible que redunda en un foment de la neteja dels boscos, el que alhora ajuda a prevenir els incendis forestals i a reduir la seva virulència», ha destacat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

Un benefici social addicional que s’obté amb la potenciació de la gestió local sostenible de les masses forestals del municipi és també el manteniment del paisatge rural i forestal. Això sense oblidar que accions com aquesta contribueixen a la diversificació energètica i econòmica de Sant Josep, «reduint la dependència de combustibles fòssils, que s’han d’importar des d’orígens molt llunyans, en favor d’altres més nets i molt més propers fet que fa molt més sostenible la seva utilització», segons Fernández.