Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza a Cala d’Hort una campanya informativa contra el tabaquisme i per conscienciar del risc ambiental de les llosques en el marc de la Setmana sense Fum 2021

27 maig, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s’adhereix a les accions de la Setmana sense Fum 2021, que enguany se celebra del dia 25 al 31 de maig, i organitza una campanya informativa a Cala d’Hort, la primera platja sense fums del municipi, per conscienciar dels perills del tabaquisme i també del risc ambiental que representen les llosques, un dels principals contaminants de la Mediterrània. Aquesta acció es realitzarà demà, dijous 27 de maig, entre les 10 i les 14 hores.

Durant tot el matí hi haurà sobre l’arena una educadora ambiental per donar informació de la setmana sense fum, la declaració de Cala d’Hort com a platja sense fum i els efectes de les burilles sobre el medi ambient, en particular a les platges. Es repartirà una sèrie de material (ferratines, xapes, fulletons) sobre les platges sense fum de les Illes. A més, a la platja es disposaran unes llosques gegants per conscienciar de l’efecte i la importància d’aquests residus sobre l’arena i quan arriben a la mar.

També participarà una voluntària de l’Associació Espanyola contra el Càncer que donarà informació més detallada i específica sobre els efectes del tabac sobre la salut.

Es calcula que l’hàbit de fumar causa al menys 40.000 morts a l’any a Espanya degut a malalties com el càncer de pulmó, els accidents cardiovasculars, EPOC o emfisemes pulmonars entre d’altres. A part, s’ha demostrat que fumar té efectes negatius sobre la fertilitat, l’embaràs i els parts. S’han identificat més de 4.000 substàncies químiques en les partícules del fum del tabac, de les que almenys 60 són carcinògenes.

D’altra banda, les substàncies químiques del tabac suposen també un impacte ambiental important en cas d’arribar als ecosistemes naturals. Les restes d’una única burilla poden contaminar fins a 10 litres d’aigua de la mar i fins a 50 d’aigua dolça. Sense oblidar que per les seves petites dimensions poden ser ingerits per error per peixos, aus i altres animals. Aquests residus tarden més de 12 anys en descomposar-se. Quan les llosques són dipositades sobre la sorra s’agreuja encara més aquesta problemàtica perquè son molt difícils de detectar i retirar amb els serveis de neteja de platges tant manual com mecànics.

«Les llosques de tabac es consideren el residu humà més abundant a escala mundial i malauradament el fet de llençar-les és encara un gest habitual entre bona part de la població, inconscient de la irresponsabilitat ambiental que suposa aquest acte» ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández. «I la sutuació és greu»: segons l’ONG Surfrider Foundation, les llosques representen ja el 40% dels residus presents a la Mediterrània. Per aquest motiu són importants les campanyes de conscienciació com la que es portarà a terme aquests dijous.

El ple de l’Ajuntament va acordar en data 26 de setembre de 2019 declarar la platja de Cala d’Hort com a platja sense fum. En data 12 de febrer de 2020 aquesta platja es va adherir a la xarxa de platges sense fum del Govern Balear que té com a finalitat promoure entorns saludables mitjançant la sensibilització sobre el consum de tabac i altres substàncies nocives per a la salut, així com la importància de no deixar residus a la platja que tarden molt de temps a destruir-se.

La adhesió d’un municipi a aquesta xarxa i la declaració d’una platja sense fum no implica prohibició de fumar, sinó que és una recomanació i la voluntat municipal de promoure hàbits saludables i de prevenció de residus en aquesta platja.