Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta la V edició de la Fira de la Sal, tres dies per descobrir el passat i present de ses Salines i amb una jornada de voluntariat per col·laborar amb la recuperació de la plaça de la sal de la Xanga com a novetat

28 octubre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat avui la V Fira de la Sal, que es celebrarà del proper divendres, 29 d’octubre, al diumenge, 31 d’octubre, després de la pausa obligada per la pandèmia, «però amb la mateixa il·lusió que la primera edició», organitzada conjuntament amb el Consell d’Eivissa i la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. L’alcalde, Ángel Luis Guerrero, ha recordat que durant aquests tres dies Sant Jordi «es retroba amb la tradició i amb una indústria que avui dona feina a unes desenes de persones però que durant segles va ser la primera activitat econòmica de la nostra illa i mobilitzava milers de persones». Guerrero ha estat acompanyat pel director insular de Turisme, Juan Miguel Costa, el tinent d’alcalde d’Economia, Vicent Rosselló, i el regidor de Turisme, Eduardo Sánchez, a més de Vicent Forteza en representació del Parc Natural de ses Salines.

Entre les novetats d’aquesta edició, l’alcalde ha convidat «a tothom a participar en la jornada de voluntariat per col·laborar amb la recuperació de l’antiga plaça de la sal del conjunt saliner de la Xanga, a sa Sal Rossa», el proper dissabte 30 d’octubre a les 9.30 hores. Guerrero ha destacat que el programa aposta sobretot per les excursions i rutes «per descobrir tota la riquesa natural i patrimonial de ses salines», a més d’algunes sorpreses «perquè els que ens visiten cada any també trobin alguna cosa nova a la Fira de la Sal».

Costa s’ha mostrat «encantat de poder col·laborar amb aquesta fira» i ha convidat els residents i turistes a participar «en aquesta trobada tan important amb la cultura i la tradició salinera de Sant Jordi».

El regidor de Turisme, per la seva banda, ha desgranat el programa d’enguany, que segons Sánchez ha de ser «el retorn a la normalitat en aquesta celebració popular, per això hem buscat que a través dels diferents actes hi hagi molta interactivitat i la màxima participació». Començant pel primer dia, el divendres 29 d’octubre, amb tota una tarda de tallers i activitats perquè els petits de la casa esdevinguin autèntics aprenents de saliners mentre sona la música de Sal i 3 Band, que són Pere Navarro, Franco Prats i Miquel ‘Botja’, amb l’espectacle ‘Tres saliners molt salats’.

També per enguany s’ha organitzat un concurs entre els escolars del municipi i tots els dibuixos presentats es podran veure al porxo de l’església de Sant Jordi. Hi haurà premis pels tres millors treballs de cada una de les tres categories. El millor dibuix dels petits (fins a P5) rebrà un smartwatch; el millor treball dels mitjans rebrà una consola i el guanyador dels grans un patinet elèctric. Tots els segons rebran un val de 100 euros de la Sirena i un de 60 euros els tercers.

El dissabte 30 d’octubre a les 11 hores es farà la inauguració de la Fira amb l’encesa del fogueró a s’era des munt de sal des Pantano. Aquesta jornada es proposa, amb la col·laboració dels agents de Medi Ambient i el Parc Natural de ses Salines, distintes sortides i excursions per coneixer l’entorn de ses salines des de distints punts de vista, caminant o en bicicleta, descobrint els seus valors patrimonials o els vinculats a l’extracció de la sal.

A Sant Jordi, el matí de dissabte hi haurà també els tallers infantils on els petits podran elaborar joguerois a tra´ves de material reciclat o conèixer el patrimoni lèxic vinculat a les salines amb el taller ‘salam les paraules’. Es recupera també la cuina tradicional amb la col·laboració de Pere Tur, xef del restaurant Sa Nansa, que farà un showcooking dedicat a la cuina marinera amb sal. També es mostraran tècniques de conservació d’aliments com el peix sec, els ossos o les olives.

Per la nit, la jornada acabarà amb una de les novetats del programa d’enguany, la projecció sobre la façana de l’església de Sant Jordi de l’audiovisual ‘Don venim’, acompanyat de la música de Bartomeu Marí al piano de cua i Marc Manuel al violí. Abans, a la tarda, recrearem la tradicional benedicció de la sal, la salpassa, seguida d’una missa i una exhibició de ball pagès a càrrec del Grup Folklòric de Sant Jordi de ses Salines.

El diumenge tot el protagonisme torna a ser pels estanys de ses Salines amb tres propostes d’itineraris guiats per descobrir el patrimoni i els tresors del parc natural i la recreació del treball d’extracció de la sal amb una colla de saliners.

De nou enguany durant tota la duració de la Fira de la Sal distints restaurants de Sant Jordi oferiran menús saliners a preus populars amb receptes inspirades en aquest mineral i en el paisatge de ses Salines.