Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep és reuneix amb les farmàcies del municipi per avaluar la proposta del Consistori dels guals reservats i de les possibles necessitats que tinguin els apotecaris

28 gener, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s’ha reunit aquest matí amb els i les titulars de les sis farmàcies del municipi situades a peu de carrer -la setena s’ubica a la terminal de l’aeroport- per presentar-lis la proposta municipal de dotar-les de guals reservats i analitzar el cas concret de cadascuna de les apotecaries i explicar-los en què consistirà el projecte. Els especialistes han agraït la proposta del Consistori en tant que proporciona una resposta a les seves necessitats i també les dels seus clients, els vesins i vesines de Sant Josep, que majoritàriament van a buscar els medicaments que necessiten amb cotxe, com han reconegut. Per les circumstàncies del municipi i la dispersió de la seva població, els i les farmacèutiques han considerat «molt necessària» una mesura que també han valorat com a «pionera» a Eivissa.

«Les farmàcies no només són importants per la seva tasca d’atenció sanitària sinò que també compleixen una rellevant funció social i formen part dels serveis essencials als que la població ha de poder tenir accedir amb facilitat i fluïdesa, com pensam que ens ajudaran a garantir els guals reservats a clients de les farmàcies» ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que ha valorat de «molt productiva i molt agradable» la trobada amb el sector. Guerrero també ha pres nota de les preocupacions que li han traslladat els farmacèutics, que han aprofitat per plantejar diverses qüestions del municipi.

L’Ajuntament va anunciar recentment la posada en marxa un programa per tal d’habilitar guals farmacèutics als establiments apotecaris del municipi. Així es vol facilitar l’atenció ràpida dels seus usuaris i garantir una atenció ràpida i segura. Arrel de la pandèmia, s’ha valorat per part de l’equip de govern la necessitat de facilitar que la ciutadania pugui accedir amb els mínims entrebancs a les farmàcies, considerades un servei bàsic en les actuals circumstàncies. A més, al contrari que en altres indrets, aquest municipi es caracteritza per l’àmplia dispersió de la població en zones urbanes disgregades, així que la majoria no arriben a les farmàcies a peu sinó que han de fer servir el vehicle privat.

Es dona la circumstància que totes les apotecaries situades a nuclis poblats se situen a vies urbanes obertes al trànsit i disposen d’espais d’estacionament a la vora. Però aquests aparcaments són de diverses tipologies, alguns són reservats a places de mobilitat reduïda, altres són de carrega i descàrrega de mercaderies i també n’hi ha situades en zona blava d’estacionament regulat -que a Sant Josep és gratuït-, amb el que es constata que no hi ha un criteri urbanístic únic ni cap normativa que reguli i faciliti l’accés als usuaris de forma segura i accessible.

A més dels inconvenients detectats pels usuaris, aquesta situació genera situacions de risc quan els estacionaments propers estan ocupats, com és el cas d’estacionaments en doble fila en segons quins casos de caràcter urgent.