Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep fa balanç del primer any de funcionament de l’oficina municipal d’habitatge Habita Sant Josep amb un servei d’assessorament jurídic que ha atès més de 160 consultes

30 octubre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep fa un balanç positiu del primer any de funcionament de l’oficina municipal de l’habitatge, Habita Sant Josep, i el seu servei d’assessorament jurídic que s’ofereix tant a llogaters com a propietaris. En aquest temps s’han atès 112 persones, que han formulat un total de 168 consultes. «Consideram que és una eina que ha estat molt valorada pels vesins i vesines del municipi i que a l’Ajuntament li resulta molt útil perquè permet conèixer de ben a prop les problemàtiques que van sorgint a San Josep en matèria d’habitatge», ha dit la regidora d’aquesta àrea, Guadalupe Nauda. És el que ha passat, per exemple, arrel de la pandèmia, que ha generat «un canvi en les consultes que s’0bhan formulat a Habita Sant Josep»

«La nostra intenció és continuar donant aquest servei que ens permet calibrar les necessitats dels nostres ciutadans i ser més quirúrgics alhora de planificar les possibles ajudes econòmiques i socials, que volem incrementar per donar resposta a les noves situacions que ens arriben arrel de la pandèmia», ha afegit la regidora.

El servei d’assessorament ha viscut un increment de les consultes arrel del confinament i la crisi econòmica derivada de la COVID-19: des de la posada en marxa del servei, al setembre de 2019, i fins al febrer passat havien estat 61 en total. Amb la represa de l’atenció a Habita Sant Josep, al mes de maig, i fins el 30 de setembre ja s’han atès 107 consultes.

Fins al mes de gener, el 90% de les consultes provenien de persones en règim de lloguer, sobretot dones. Més del 80% d’aquestes atencions estaven motivades per dubtes relacionats amb la finalització del contracte d’arrendament i la preocupació per perdre l’habitatge i haver-ne de buscar un de nou. Pel que fa al perfil familiar: un 32% de les consultes ateses per Habita afecten a una família convencional, en el 30% d’ocasions la consulta procedeix una família monoparental, les parelles sense fills representen el 28% d’atencions i el 10% de consultes restants les formularen els propietaris.

En aquest primer període, abans de la pandèmia, l’advocat Juanjo Ferrer, responsable del servei, ressalta la situació que es vivia a Cala de Bou on s’ha atès «un nombre rellevant de casos de persones que ocupen un habitatge, amb el contracte de lloguer vençut o sense contracte, en pisos que han format part de fallides empresarials, adjudicats a entitats financeres o fons d’inversió. En tots els casos es tractava de famílies que havien de fer front a procediments judicials de desnonament».

Després del confinament de març, el perfil econòmic dels usuaris s’ha modificat. Tot i que la majoria de consultes les han seguit fent dones, en la major part de casos es tractava de treballadores en situació de ERTE o desocupades sense cap mena d’ajuda i que tampoc havien recorregut prèviament als serveis socials de l’Ajuntament, fet que genera situacions d’angoixa a les usuàries. Això ha fet que part de la feina d’assessorament hagi derivat a orientar en la sol·licitud de peticions a l’administració.

Les demandes procedents de famílies monoparentals han passat a representar la meitat dels casos (recentment separades de forma majoritària), mentre que el 20% de consultes han procedit de famílies convencionals. Les consultes formulades per propietaris han davallat fins el 4%.

Pel que fa al motiu de la consulta, el 90% estaven relacionades amb la impossibilitat de fer front al lloguer per la crisi derivada de la pandèmia. Tot i que també s’ha donat el cas de propietaris que han ajudat puntualment els llogaters amb rebaixes i fins i tot la condonació d’alguna mensualitat, aquest no ha estat el comportament majoritari detectat a Habita Sant Josep, que ha atès situacions en que es reclamava els mesos de retard a l’usuari i li requeria abandonar l’habitatge.

Tant abans de la pandèmia com després, l’advocat ha percebut «nombrosos abusos als quals fan front les arrendatàries a causa del mercat residencial tan restringit que existeix a l’illa, i que amb la COVID-19 s’ha accentuat sense observar ni baixes de preus ni més oferta d’habitatge al mercat».


«Amb totes aquestes dades queda més clara la necessitat de regular els preus de lloguer a l’illa, perquè els nostres vesins i vesines puguin tenir un projecte de vida digna i no hagin de destinar més de la meitat del seu salari a pagar un habitatge» ha afegit Nauda.

Una de les primeres accions en el marc de les mesures de suport a les famílies del municipi de l’Ajuntament de Sant Josep va ser la de destinar 200.000 euros a ajudes de lloguer per a les persones afectades per les conseqüències econòmiques de la COVID-19, que estan en les seves últimes fases de tramitació després de publicar-se la llista provisional de beneficiaris. Específicament per als joves i estudiants, s’han consignat uns altres 60.000 euros d’ajuts.

Habita Sant Josep segueix obert a les consultes de la ciutadania, tant de manera telemàtica com presencial: els dimarts a les oficines municipals de Cala de Bou i els dijous a les de Sant Jordi. Per ser atès s’ha de demanar cita prèvia al correu electrònic habitasantjosep@gmail.com.