Notícies

L’Auditori Caló de s’Oli es submergeix en el Corredor de Cetacis del Mediterrani, una de les grans àrees marines protegides de la nostra mar en una exposició organitzada per l’Aliança de l’Aigua i l’Ajuntament de Sant Josep

6 octubre, 2022

Entre les Illes Balears, la costa de Catalunya i la de la Comunitat Valenciana es troba una zona de gran importància per al segon animal més gran que existeix en el planeta, el rorqual comú, una balena de més de 20 metres de longitud. Però, a més, en aquesta àrea viuen i s’alimenten una gran diversitat d’altres cetacis com el catxalot, el dofí mular, el dofí llistat, el dofí comú i espècies bussejadores de gran profunditat com el cap d’olla gris, el cap d’olla negre o la balena amb bec de Cuvier. L’Auditori Caló de s’Oli acull una mostra que descobreix tots els tresors submarins que guarda el Corredor de Cetacis del Mediterrani a partir d’aquest dissabte, 8 d’octubre, amb la inauguració prevista a les 19 hores, i que es podrà veure fins el 23 d’octubre.

L’exposició mostra la història de la creació d’aquesta àrea protegida (de la grandària d’Aragó), les espècies que hi viuen, els estudis que s’estan realitzant per part de la Universitat de València i les amenaces que pateixen els cetacis que hi viuen, principalment les interaccions pesqueres i el trànsit marítim.

La Universitat de València, entitat que ha editat aquesta exposició amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, han triat l’Auditori Caló de s’Oli continuant amb les diverses accions que s’han fet a aquest centre per promoure la divulgació de la biodiversitat marina i especialment amb la protecció de la Badia de Portmany i les seves aigües, mostrant els tresors de la mar que envolta a les Balears i com l’impuls de la ciutadania és clau en la protecció i regeneració del nostre medi marí. De fet en l’exposició es comenta el paper de la Aliança Mar Blava, sorgida a les Pitiüses per oposar-se als sondejos petroliers a les seves aigües, la lluita de la qual s’estén ja a tota la Mediterrània occidental.

Just abans d’aquesta mostra, l’Auditori Caló de s’Oli ha estat l’escenari, per segon any, dels concerts del festival Badia de Portmany, organitzats junt amb Salvem la Badia, on es combina la música amb les accions de conscienciació de l’entitat sobre els valors ambientals de la nostra mar. «L’Ajuntament ha concebut sempre l’auditori com un espai d’intervenció on a més de portar bons espectacles hem d’apostar per la divulgació científica i la conscienciació ambiental, especialment en el que té a veure amb el nostre medi marí en un enclavament a la vora de la mar», ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

Aquesta implicació en la lluita per frenar les agressions a la biodiversitat marina ha estat una constant al nou centre cultural de referència de la badia, que de fet es va inaugurar amb una mostra de fotografia submarina centrada en les aigües del Mar Balear i les seves amenaces, MARE. I seguirà després d’aquesta mostra del treball d’investigació de la Universitat de València, quan Caló de s’Oli acollirà el XIII congrés de la Societat Espanyola de Cetacis, on es donaran cita els principals experts d’aquest àmbit de tot l’Estat a partir del 28 d’octubre.

L’exposició que acull des d’aquest cap de setmana l’auditori s’ha vist ja a València i Mallorca abans d’arribar a Sant Josep i es traslladarà a finals d’octubre a Dénia en una localització encara per determinar.